latinica  ћирилица
18/07/2017 |  20:05 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Дачић: Нова зграда амбасаде за што боље односе Србије и БиХ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је вечерас да вјерује да ће отварање нове зграде Амбасаде БиХ у Београду бити још један корак даље у успостављању што бољих међусобних односа.
Амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић и министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и Србије Ивица Дачић - Фото: СРНА
Амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић и министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и Србије Ивица ДачићФото: СРНА

"Лично се залажем за јачање наших политичких и економских односа", рекао је Дачић у обраћању на отварању нове зграде Амбасаде БиХ у Србији.

Он је подсјетио да је у БиХ српски народ један од три конститутивна народа, а да један од два равноправна ентитета носи назив Република Српска, због чега Србија има посебан додатни интерес да развија што боље односе са БиХ.

Дачић је рекао да у вријеме великих изазова, када је од суштинске важности увидјети да заједничка прошлост треба да спаја, а не да раздваја, са задовољством може констатовати да односи двије земље и традиционално пријатељство, као и блискост грађана, представљају примјер добросусједства у региону западног Балкана, што је један од приоритета спољне политике Србије.

Он је подсјетио да још нема ауто-пута Београд-Сарајево, те истакао значај инфраструктурног повезивања, изградње брзих пруга, ауто-путева, али и даљег развоја економских односа.

Дачић је рекао да је битно да се сва отворена питања из прошлости рјешавају дијалогом, а да се гледају заједнички интереси у будућности.

"Прошлост се не може измијенити, али можемо садашњост и будућност и на томе треба заједнички да радимо", рекао је Дачић.

Он је навео да нова зграда Амбасаде представља мост сарадње Србије и БиХ.

"Желим да у ову кућу не долазим да се уписујем у књигу жалости, него да буде на радост свих", истакао је Дачић.

Министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и Србије Ивица Дачић отворили су у Београду нову зграду Амбасаде БиХ.

Нова зграде Амбасаде у власништву БиХ коштала је око 750.000 евра. Налази се у Улици генерала Анрија 37, у београдском насељу Вождовац.

Извор: СРНА