latinica  ћирилица
18/07/2017 |  19:52 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

"Мектићева конференција као стендап комедија" (ВИДЕО)

И данас реаговања на изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића, који је састанак ХДЗ-а и СНСД-а у Мостару назвао коалицијом "За дом спремни". Мектић ту није стао, па је оптужио в.д. главног тужиоца БиХ Гордану Тадић и новинара и публицисту Јосипа Шимића, да раде на дискредитовању главног тужиоца Сарајевског кантона Далиде Бурзић.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Због Мектићевих изјава, Тадићева је затражила заштиту Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Савјета министара.

Док у једном тренутку Бошњаке позива на историјско помирење, у другом Мектић добре односе ХДЗ-а и СНСД-а види као усташтво. Оно што је званичницима Српске коалиција која чува интересе Срба и Хрвата у БиХ, за министра безбједности је коалиција "За дом спремни". Њихове интересе, каже Мектић, спроводи главни бх. тужилац Гордана Тадић. Непримјерено позицији коју обавље, и срамотно за једног министра - тим ријечима посланици СНСД-а оцијенили су Мектићеве посљедње иступе. 

И за хрватске политичаре Мектићеви иступи су за сваку осуду. Етикетирање политичких противника и површно доношење закључака, не би требало да буду својствени једном министру. То је још један показатељ да он на тој позицији није ни требало да се нађе.

Марио Караматић (ХСС) каже да је Мектићева конференција више личила на стендап комедију. "Контактирао сам његове колеге из СДС-а, то нису њихови ставови, већ његови лични. Не пада им на памет да позивају друге странке..." каже он.

Једине ријечи хвале министар безбједности БиХ Драган Мектић на јучерашњој конференцији за новинаре имао је за рад главног тужиоца Сарајевског кантона Далиде Бурзић. Оптуживши Гордану Тадић да је под политичким утицајем, рекао је да се у правосудним институцијама води рат око фотеље главног тужиоца. 

Ван памети је, каже прозвани Шимић, да особа као што је Далида Бурзић, за коју постоје докази да се бави криминалним радњама, ради у правосудној институцији. Још горе је, каже, што министар безбједности отворено подржава тако нешто.

- Кривични предмет против Бурзићеве је отворило и формирало Тужилаштво искључиво по мојој пријави и по доказима које сам ја прикупио, који необориво говоре о томе у каквим криминалним радњама се налази Далида Бурзић. Стога његови наводи да је то урађено зато што јој представља конкуренцују су у потпуности неосноване - каже теолог Јосип Шимић.

Шта о посљедњим Мектићевим изјавама и идеји о историјском помирењу са Бошњацима мисле његове страначке колеге, али и лидери Савеза за промјене, нисмо сазнали. Мектићеве иступе нису жељели да коментаришу.