latinica  ћирилица
18/07/2017 |  19:21 ⇒ 19/07/2017 | 07:57 | Аутор: РТРС

НСРС: Интервентне набавке умјесто Робних резерви (ВИДЕО)

Народна скупштина, по хитном поступку, размотрила је Приједлог закона о интервентим набавкама. Његовим ступањем на снагу престаће да важи Закон о робним резервама, које су отишле у стечај.
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС) -
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС)

У случају великих природних непогода, техничко-технолошких и еколошких катастрофа, ратног стања и непосредне ратне опасности и других ванредних прилика, Република Српска имаће спреман План интервентне набавке свега што буде потребно њеним грађанима и привреди. За опозицију ријеч је о закону који води ка ликвидацији Робних резерви. Предлажу рестуктурисање тог предузећа, умјесто усвајања новог закона. СНСД закон види као прелазно рјешење до окончања стечајног поступка у Робним резервама.

Циљ предложеног закона је да се на потпуно нови начин уреде робне резерве, првенствено набавка и стављање у функцију основних животних намирница у случају ванредних ситуација. Влада би, убудуће, требало да доноси план интервентних набавки до 30. новембра за сљедећу годину.

Министар трговине и туризма Републике Српске предраг Глухаковић каже да нема више складиштења, ни силоса, те да ће роба бити код добављача и повлачи се кад буде потребно.

Управо на ову одредбу услиједиле су бројне критике, јер она, према мишљењу опозиције, отвара могућности за разне коруптивне радње.

Бранислав Бореновић (ПДП) пита "како Влада зна шта ће бити потребно у сљедећој години? Хоће ли ико сноснити одговорност за погрешне набавке?"

Из владајуће коалиције сматрају да је ово добро рјешење, јер је већ заживјело у другим земљама. Из Клуба СНСД-а амандмански су затражили да Влада једном годишње Народној скупштини подноси извјештај о реализацији плана интервентних набавки, истичући да је овај закон прелазно рјешење до окончања стечајног поступка у Робним резервама.

Радован Вишковић (СНСД) каже да "су 2014. године, када су биле поплаве, мање од 10 одсто повукли из Робних резерви, а остало набавили и интервентно подијелили грађанима. Тако ћемо функционисати и сада".

Настављена је и бурна расправа започета на прошлој сједници, када је на дневном реду био ревизорски извјештај о пословању Робних резерви у 2015. години, о одговорности за отварање стечаја у овом јавном предузећу. И док су из опозиције оптуживали ресорног министра и Владу, поједини посланици су упозоравали на бројне испреплетене интересе који су довели до оваковог епилога.

Министар Глухаковић у завршној ријечи истакао је да ће ускоро бити састављен детаљан извјештај о пословању Робних резерви, у складу са скупштинским закључком, и поновио да се не сматра одговорним за пропаст овог предузећа.