latinica  ћирилица
18/07/2017 |  19:09 ⇒ 19/07/2017 | 08:06 | Аутор: РТРС

Највећи пожар у историји Хрватске; Стабилније на Луштици (ВИДЕО)

Уз Херцеговину, са ватреном стихијом данима се бори и Далмација, али и Црна Гора.

Упркос незапамћеном пожару који је запријетио Сплиту, Хрватска је одбила помоћ Русије. С друге стране, Црној Гори помоћ стиже од НАТО-а.

Пожар какав Хрватска не памти! Данима се Далмација бори са ватреном стихијом. Стотине ватрогасаца, сезонских радника, војника, грађана, али и туриста гасило је пожарну линију која је на тренутке била дуга и више од 18 километара.

Ватра која гута све пред собом уз бројна села и засеоке озбиљно је запријетила и другом највећем граду Хрватске. Уз бројне напоре Сплит је одбрањен, а непрегледна згаришта тињала су и данас.

Након више од 30 сати од избијања пожара, који хрватски медији називају највећим у историји, засједао је и кризни штаб са премијером на челу. Ипак, због осуде предсједнице Хрватске да је војска требало раније да изађе на терен, тамошњи министар одбране Дамир Крстичевић поднио је оставку, коју је премијер одбио.

Данима се са ватром бори и Црна Гора. Након релативно мирне ноћи, пожари су поново букнули у Бококоторском заливу. Најтеже је на полуострву Луштица гдје се 3.000 мјештана заједно са ватрогасцима бори са незапамћеним пожаром.

- Објекти нису угрожени, становништво је на сигурном. Ради се даноноћно. Кад ће доћи до стабилизације пожара то вам не могу рећи, огромна је површина - каже Златко Ћировић из Службе за заштиту и спасавање.

Становништво из најугроженијих кућа је спремно за евакуацију, прије свега, да би се заштитило од дима, јер је, према ријечима надлежних, дпрошла директна опасност од саме ватре.

Након јучерашње јаке буре, вријеме је ватрогасцима данас ишло наруку. Са крајем дана слаби и маестрал, па би ноћ требало да буде релативно мирна. Ипак кишу, која би коначно угасила пожаре на Јадранском приморју, метеоролози не најављјују до краја мјесеца.