latinica  ћирилица
18/07/2017 |  17:28 | Аутор: РТРС

Чепурин: Увоз робе из Србије у Русију повећан скоро два пута

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин рекао је да је увоз из Србије у Русију за протеклих пет година повећан скоро два пута.
Александар Чепурин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЧепуринФото: ТАНЈУГ

На отварању Пољопривредног клуба у Београду, Чепурин је рекао да је битно да се пронађу такве области у пољопривреди у Србији које ће омогућити извоз у Русију.

"Прије пет година извоз у Русију из Србије је износио 156 милиона долара, а протекле године тај износ је дошао до 289 милиона долара", навео је Чепурин.

Он је рекао да је Русија огромно тржиште, чистих и незагађених површина и да је Русија због незагађеног аграра и у Србији, заинтересована за увоз српских органских производа, јавили су београдски медији.

Чепурин је рекао да је Русија заинтересована за сектор сјеменарства у Србији, који би у наредним годинама могао вриједити неколико стотина милиона евра.

"Заинтересовани смо да нађемо и могућност за заједничку производњу пољопривредне механизације, као и да се ради заједно на пројектима сјеменарства", рекао је Чепурин.

Он је нагласио да је руска страна заинтересована за српске производе као што су јабуке, малине, вино.

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић нагласио је да је Србија у протеклих 10 година извезла 15 пута више воћа у Русију у односу на 2006. годину.

Он је истакао да ће овај, као и други клубови који ће бити отворени широм Србије, бити мјесто на којем ће се окупљати произвођачи, удружења и експерти из пољопривреде, како би размјењивали искуства и савремена знања.

"Отварањем овог клуба, пројектом Руске Федерације и Фонда за развој УН /УНДП/, створићемо услове за истраживање тржишта и видети шта је то што може да се пласира у Русију", рекао је Недимовић.

Централна канцеларија Пољопривредног клуба реализована је у оквиру Сектора за Рурални развој Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде уз финансијску помоћ Руске Федерације и УНДП-а

Извор: СРНА