latinica  ћирилица
18/07/2017 |  17:06 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Приједорчанима велике невоље задају дивље депоније (ВИДЕО)

На подручју Приједора регистровано је око 20 дивљих депонија. Док несавјесни појединци бацају отпад гдје стигну, радници Комуналног предузећа имају пуне руке посла.
Дивље депоније - Фото: РТРС
Дивље депонијеФото: РТРС

Проблем ствара и непријављивање дивљих депонија због чега је тешко утврдити ко су починиоци и казнити их. Мјештанин села Божићи код Приједора, Стојан Бановић, пријавио је дивљу депонију која је уклоњена више пута. Стојан каже, без обзира на велики број контејнера и редован одвоз смећа, несавјесни грађани отпад одлажу баш овдје.

- Апелујем на грађане наше мјесне заједнице и околних мјесних заједница и грађане Приједора да користе јавне контејнере тако да не би доводили у питање нашу животну средину - истакао је Стојан Бановић, предсједник мјесне заједнице Божићи.

Да овакво понашање грађана нарушава слику града и животну средину сагласни су и у Градској управи Приједор. Највећи проблем су, кажу, непријављене депоније.

Нада Ђаковић, стручни сарадник за заштиту животне средине у Граду Приједор, каже да сваке године Приједор има акцију прољетног уређења у које је укључен и одвоз кабастог отпада, тако да сви грађани који имају такав отпад могу га изнијети да би био одвезен.

Казне за бацање отпада изван предвиђених мјеста износе до 300 марака. За чишћење ових депонија неопходно је много новца, а да би се тај новац улагао у бољи живот грађана, сваког појединца, требало би пријавити.