latinica  ћирилица
18/07/2017 |  15:54 ⇒ 15:59 | Аутор: РТРС

Беванда: Мектић не влада чињеницама

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда одбацио је данас тврдњу министра безбједности БиХ Драгана Мектића да су хрватски министри у Савјету министара БиХ оборили споразум о транспортној заједници.
Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав БевандаФото: СРНА

"Жао ми је да министар Мектић не влада чињеницама када је ријеч о сједницама Савјета министара БиХ и материјалима са тих сједница. Из тог, вјероватно, проистиче и ситуација да се дезавуише јавност", рекао је Беванда новинарима у Сарајеву, истичући да нема намјеру да коментарише изјаве својих колега.

Нацрт уговора о оснивању транспортне заједнице са извјештајем о обављеним преговорима које је предложило Министарство транспорта и комуникација БиХ није разматран на редовној 106. сједници Савјета министара БиХ одржаној 22. јуна.

"На тој сједници је материјал скинут с дневног реда на приједлог министара из реда српског народа. На 107. сједници која је одржана 6. јула се поновила иста ситуација и донесен је један закључак којим је задужено Министарство транспорта и комуникација БиХ да у наредним данима обави разговоре са надлежним министарствима код којих је било негативно мишљење и све `испегла`", рекао је Беванда.

Он је истакао да је чињеница да је 10. јула покренута телефонска сједница иза 20.00 часова, што је, како је навео, неуобичајено и ненајављено.

"Иста ситуација се понавља 12. јула у ноћним часовима, иза 20.00 часова, и то је истина. Значи, колега Мектић вјероватно није контактирао генералног секретара и није упознат ко је гласао `за` и против. Јуче је рекао да су хрватски министра гласали против, што није чињеница јер ми се нисмо изјаснили", рекао је Беванда.

Он је прецизирао да ни на једној нити на другој телефонској сједници није било просте већине.

"Како је у прошлости Мектић говорио о `фантомским телефонским сједницама`, подсјетићу да Пословник о раду Савјета министара БиХ не познаје институт телефонске сједнице. Ове двије сједнице нису заказане према оном што прописује Пословник, 24 часа раније, и то је једина истина", рекао је Беванда.

Министар финансија и трезора БиХ је додао да не разумије зашто Мектић даје изјаве о паралелним системима, а да истовремено оптужује хрватске министре и ХДЗ да опструишу напредак земље.

"Настојим да будем коректан и не пада ми на памет да дезавуишем јавност. Кад је ријеч о оном што је Мектић говорио о ОБА, о паралелним системима, сигурно је да ја у томе не учествујем јер сматрам да све мора да се одвија у институцијама, те да свако паралелно дјеловање представља разбијање институција", рекао је Беванда.

Он је потврдио и да је данас одржана редовна сјеница Обавјештајно- безбједносног одбора, истичући да о том састанку није у могућности износити више детаља.

Министар безбједности је јуче на конференцији за новинаре у Сарајеву оптужио ХДЗ-ове министре да су у Савјету министара оборили споразум о транспортној заједници, и рекао да ће да ће предложити СДС-у да убудуће, када је ријеч о хрватским интересима, консултују ХДЗ 1990.

Извор: СРНА