latinica  ћирилица
18/07/2017 |  15:46 | Аутор: РТРС

Извјештај о раду Савјета министара за 2016. годину опет без подршке

Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ данас у Сарајеву није подржала дио Извјештаја о раду Савјета министара БиХ за прошлу годину који се односи на рад Управе за индиректно опорезивање БиХ.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Констатујући да је УИО стуб наплате јавних прихода, члан Комисије и српски делегат у Дому народа Дарко Бабаљ поставио је питање колико износе ненаплаћени приходи по основу ПДВ-а. Представник УИО Зора Алексић у одговору је прецизирала да од почетка 2006. године дуг за неплаћени ПДВ износи 440 милиона КМ.

"Поступак принудне наплате највећи је проблем УИО", рекла је Алексићева, истичући да Управа по аутоматизму, кад неко благовремено не испуни своје обавезе, издаје налог за наплату.

Тврдећи да се дуг никоме не прашта, Алексићева је рекла да су у Управи свјесни да сав дуг неће бити могуће наплатити, упркос предузимању мјера попут пљенидбе имовине или принудне наплате.

"Има случајева у којима нема средстава нити имовине, па не постоји могућност да се дуг наплати", закључила је Алексићева.

Она је додала да је УИО као метод наплате дуга користи и наплату вриједносних папира на берзи и да је тако недавно ријешен проблем наплате 600.000 КМ дуга. Информисала је Комисију за финансије и буџет да је УИО БиХ у прошлој години прикупила 6,6 милијарди КМ по основу идиректних пореза, што је за 285 милиона или 22 одсто више у односу на 2015. годину.

Комисија је усвојила дио Извјештаја Савјета министара који се односи на рад Министарства финансија и трезора, те Агенције за јавне набавке БиХ у прошлој години. Комисија је прихватила Информацију о стању јавне задужености БиХ закључно са 31. децембром прошле године, који је представио Беванда, као и информацију о расподјели и коришћењу средстава текуће буџетске резерве, коју Савјет министара тромјесечно доставља Парламентарној скупштини БиХ.

Правобранилац БиХ Мариофил Љубић упознао је Комисију за финансије и буџет о великом броју тужби у судовима у БиХ којима тужиоци, судије и друго стручно особље у правосудним институцијама БиХ траже наплату потраживања по основу накнада за топли оброк, превоз и одвојени живот. Он је подсјетио да је Уставни суд БиХ донио одлуку да је дискриминаторска одредба Закона о платама и накнадама у судским и тужилачким институцијама БиХ, који не садржи одредбу о наведеним накнадама.

"До сада је по основу ових тужби исплаћено око 2,6 милиона КМ, а у процедури је око 30 предмета у износу од три милиона КМ", истакао је Љубић.

Извор: СРНА