latinica  ћирилица
18/07/2017 |  15:29 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Сложена процедура за запошљавање жена - жртава насиља

Процедура добијања средстава од Завода за запошљавање Републике Српске за самозапошљавање жена-жртава насиља је сложена, због чега се ниједна жена на подручју општине Соколац није јавила на овогодишњи конкурс, закључено је на данашњој радионици на Сокоцу.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

У Центру за социјални рад на Сокоцу кажу да су у протекле четири године евидентирали 11 случајева насиља у породици, у којима жртве нису биле само жене. Као један од видова заштите, Центру за заштиту менталног здравља Соколац сваку сумњу о постојању тог вида насиља пријављује полицији и Центру за социјални рад.

Слободанка Субашић из Центра за социјални рад каже да је у прошлој и овој години пријављен по један случај насиља у породици, али да веома често жртва одустаје од судске процедуре у таквим случајевима, што не даје праву слику стања. Сњежана Башевић из Удружења за помоћ лицима са посебним потребама "Подршка" Соколац каже да управо због оваквих случајева жртве насиља остају без неопходног документа за пријављивање на конкурс којим се обезбјеђује новчана подршка за самозапошљавање жена-жртава насиља. Она је подсјетила да је на протеклом конкурсу за самозапошљавање тих лица било планирано по 5.000 КМ и да се на подручју општине Соколац није пријавила ни једна жена.

"Подршка мрежама социјалне заштите и запошљавању" је пројекат Фондације "Женски центар" Требиње који реализује од 2016. у сарадњи са Фондацијом "Лара" Бијељина и Удружењем грађана Хелсиншки парламент Бањалука.

Извор. СРНА