latinica  ћирилица
18/07/2017 |  14:36 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Мјештани зауставили машине и сами уклонили спомен-плочу Пуниши Рачићу

Након што су мјештани спријечили механизацију да сруши споменик подигнут Пуниши Рачићу у Слатини код Андријевице, сами су уклонили спомен-плочу, јавила је Радио-телевизија /РТВ ЦГ/ Црне Горе.
Уклоњена спомен плоча Пуниши Рачићу (фото: РТЦГ) - Фото: Screenshot
Уклоњена спомен плоча Пуниши Рачићу (фото: РТЦГ)Фото: Screenshot

Иако су надлежни, након што су машине заустављене, затражили асистенцију полиције она је изостала јер су полицијске екипе из Андријевице распоређене у Подгорици због фудбалске утакмице екипа "Будућност"-"Партизан", а и на другим задацима.

РТВ ЦГ наводи да су мјештани потом пристали да сами уклоне спомен-плочу посвећену Рачићу, док ће обелиск без обиљежја остати на приватном имању у селу Слатина.

Министарство културе Црне Горе недавно је саопштило да спомен-обиљежје Пуниши Рачићу није подигнуто у складу са одредбама Закона о спомен-обиљежјима, односно у складу са Програмом подизања спомен-обиљежја који уз претходну сагласност тог министарства доноси Скупштина општине Андријевица.

Иницијативу да се у селу Слатина, родном мјесту Пунише Рачића, постави спомен-обиљежје, покренуло је братство Рачића.

Рачић је у Народној скупштини 1928. године пуцњима из пиштоља убио народне посланике из Хрватске Павла Радића и Ђуру Басаричека, а ранио Стјепана Радића, Ивана Гранђу и Ивана Пернара. Одслужио је 14 година затворске казне.

Извор: СРНА