latinica  ћирилица
18/07/2017 |  13:48 | Аутор: РТРС

Вулин - Манцо: Кфор једини носилац стабилности на Косову и Метохији

Министар одбране Србије Александар Вулин истакао је током састанка са амбасадором Италије у Београду Ђузепеом Манцом да Србија настоји да мирним средствима обезбиједи нормалан живот српске заједнице на простору Косова и Метохије, гдје једино Кфор препознаје као партнера и носиоца стабилности.
Италијански војници у саставу Кфора (Фото: Курир) -
Италијански војници у саставу Кфора (Фото: Курир)

Вулин је посебно истакао захвалност Србије на професионалном ангажовању припадника Оружаних снага Италије у саставу Кфора.

"Радује нас чињеница да у наредном периоду неће бити смањивања бројног стања припадника Оружаних снага Италије у саставу Кфора. Тиме се препознаје значај ситуације не само због мира на Косову и Метохији, већ и у читавом региону", казао је Вулин.

Он је додао да Србија чини све да не дође до стварања такозване војске Косова, што сматра флагрантним кршењем Резолуције 1244 Савјета безбједности УН и Војнотехничког споразума из Куманова, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Вулин је изразио задовољство што сарадња Србије и Италије активно доприноси остваривању најзначајнијег приоритета Владе Републике Србије, односно убрзаном прикључењу ЕУ, те што Италија пружа подршку Србији на европском путу.

Он је нагласио да Министарство одбране и Војска Србије остају привржени тежишним областима сарадње које представљају - школовање и усавршавање, заједничко учешће у мировним мисијама, војно-војна сарадња /обука специјалних јединица и тимова за уклањање неексплодираних убојних средстава, сарадња у области ваздухопловства/, обавјештајно-извиђачка дјелатност и војномедицинска сарадња.

Из Министарства одбране Србије наводе да ће сарадња током ове године бити додатно унапријеђена учешћем на заједничким вјежбама, а круну сарадње свакако чини досадашње заједничко учешће у мултинационалним операцијама.

Као посебно значајни заједнички ангажмани истакнуте су мисија УН у Либану, као и мисија ЕУ за обуку војних и безбједносних снага Малија /ЕУТМ Мали/.

"Посебно бих издвојио војноекономску сарадњу двије земље, а недавне посјете представника компанија `Берета` и `Леонардо` су још једна потврда обостране заинтересованости за унапређење такве сарадње", рекао је Вулин.

Вулин и Манцо су се сагласили да сви догађаји у протеклом периоду у вези са мигрантском кризом јасно указују на то да се једино заједно сви могу борити против тероризма и осталих асиметричних безбједносних пријетњи које не познају границе.

Извор: СРНА