latinica  ћирилица
18/07/2017 |  13:43 | Аутор: РТРС

Јавна расправа о плану управљања сливом Саве

План управљања обласним ријечним сливом ријеке Саве Републике Српске стратешки је документ чији је циљ постизање доброг статуса квалитета вода на овом ријечном сливу, изавио је данас помоћник директора Јавне установе "Воде Српске" Славиша Савић.

На јавној расправи о нацрту овог плана и студији о стратешкој процјени његовог утицаја на животну средину, која је одржана у Градској управи Бијељине, Савић је рекао да су водотоци у Српској у другој и трећој класи, неки и у четвртој.

Он је појаснио да постоји пет класа вода, висок статус квалитета, добар, што је циљ европске директиве коју слиједи и Република Српска, те умјерен, низак и веома низак статус квалитета.

"Наши водотоци се налазе у другој, трећој класи, неки и у четвртој категорији генерално, али не захваљујући пречишћавању отпадних вода и малим оптерећењима, него зато што нам индустријски загађивачи не раде у задњих неколико деценија", рекао је Савић новинарима.

Према његовим ријечима, другим стратешким документом "Стратегија интегралног управљањама водама на подручју Републике Српске", предвиђено је да се у области заштите од отпадних вода, односно прикупљања, каналисања и пречишћавања отпадних вода у наредном периоду уложи 550 милиона КМ, од тога само око 200 милиона КМ у постројења за пречишћавање.

"Износи су велики, морамо бити пажљиви и донијети добре мјере, јер само ако заштитимо воде можемо да их користимо као ресурс у наредном периоду", оцијенио је Савић.

Он је рекао да су тренутно највећи загађивачи у Српској комуналне отпадне воде од становништва из градова и подсјетио да је мање од 10 одсто становништва прикључено на уређаје за пречишћавање отпадних вода, јер постројења имају само Требиње, Билећа и Бијељина.

"Међу приоритетним циљевима је прикупити све отпадне воде из урбаних подручја, за сва подручја већа од 2.000 становника, одвести их и пречистити у постројењима, а треба водити рачуна и о индустријским загађивачима, који морају да имају предтретмане вода прије испуштања у јавне уређаје за пречишћавање", навео је Савић неке од мјера, које могу да обезбиједе добар статус квалитета вода у ријечном сливу Саве у Републици Српској.

Начелник Одјељења за заштиту и коришћење вода у Јавној установи "Воде Српске" Јелена Вићановић рекла је новинарима да се у Српској од 2000. године прати квалитет површинских вода на 61 водном тијелу.

Према њеним ријечима, годинама су најчистији водотоци у Српској у сливу Саве - ријека Уна, горњи ток ријеке Дрине и ријека Требишњица, а најзагађенији дијелови водотока су ријека Босна низводно од ушћа Спрече до општине Модрича и сама ријека Спреча које имају само умјерен статус.

Извор: СРНА