latinica  ћирилица
18/07/2017 |  13:41 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ: Усвојен извјештај о извршењу одлука

Уставни суд БиХ данас је усвојио Извјештај о извршењу својих одлука, с посебним освртом на период април 2016. године - јануар 2017. године, План рада Уставног суда БиХ за 2018. годину и Приједлог буџета Уставног суда БиХ за 2018. годину.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Из Уставног суда БиХ саопштено је да је одржана и сједница Великог вијећа на којој је Уставни суд БиХ, одлучујући о апелацијама у односу на доношење одлуке у разумном року, о допустивости и меритуму, донио један број одлука којима је установљена повреда права апеланата на правично суђење, те одбио као неоснован један број апелација поводом којих је закључио да такве повреде није било.

У случајевима у којима је Суд утврдио да постоји повреда права апеланата на правично суђење, надлежним судовима или управним органима наложено је да хитно окончају поступке, те да у року од три мјесеца од дана достављања одлуке обавијесте Суд о мјерама које су предузете с циљем извршења одлука.

Уставни суд БиХ одбацио је један број апелација које су поднесене неправовремено или након протека рока за подношење апелације или преурањено, односно у случајевима у којима је утврдио да апеланти у претходном поступку нису искористили све расположиве правне лијекове.

Суд је одбацио апелације које су очигледно, прима фацие, биле неосноване.

Чињенице које су апеланти поднијели Суду у тим случајевима ни на који начин нису могле да оправдају њихову тврдњу да постоји кршење њихових права заштићених Уставом или да странке у поступку сносе посљедице кршења права заштићених Уставом.

Све одлуке усвојене на сједници биће достављене апелантима у року од мјесец дана и објављене на интернет страници Уставног суда БиХ.

Извор: СРНА