latinica  ћирилица
18/07/2017 |  12:59 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Српска са кинеским партнерима гради нову термоелектрану у Гацку

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић договорили су данас са представницима кинеске "Поли групе" формирање заједничког предузећа за изградњу нове термоелектране у Гацку, која би у догледно вријеме замијенила стару термоелектрану.
Београд: Додик, Ђокић, представници кинеске Поли групе - Фото: СРНА
Београд: Додик, Ђокић, представници кинеске Поли групеФото: СРНА

Додик је новинарима послије састанка у Београду рекао да би власнички удио кинеских партнера био 51, а удио Републике Српске 49 одсто, те да се очекује да Влада Српске у наредних петнаестак дана донесе одлуку о формирању заједничког предузећа како би се могло ићи даље у операционализацију овог договора.

Он је напоменуо да се већ дуже времена воде разговори о детаљима могућности сарадње са кинеским партнерима на пројекту термоелектране "Гацко два" и око заједничког предузећа у коме би кинески партнери били сувласници са Републиком Српском и припремили све услове везано за финансирање, пројектовање и изградњу те термоелектране.

"Цијенимо да је веома важно, имајући у виду постојеће стање електране у Гацку, да се приступи новој инвестицији, те да је кинески партнер веома кредибилан и да можемо да разговарамо о детаљима. Оно што смо данас овдје усагласили је дио фазе коју смо већ прошли. Преговарали смо о различитим моделима претходну годину дана или нешто мање након моје посјете Кини када смо договарали да то чинимо", рекао је Додик.

Он је навео да су урађене елаборације на различите моделе и да се дошло до закључка да је најбољи данас договорени модел заједничког предузећа у коме ће свака страна обезбиједити новац потребан за изградњу, како би се убрзале процедуре и ријешило питање пројекта.

Додик је истакао да је "Поли група" лидер у изградњи енергетског система и једна од највећих у самој Кини.

"Ово је дио разговора који смо већ имали и цијеним да је то било успјешно. Остаје на Влади да наредних петнаестак дана донесе одлуку о оснивању заједничког предузећа како би се ствари могле кретати даље у операционализацију овог договора", рекао је Додик.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић рекао је да је изградња термоелектране "Гацко два" пројекат од изузетног значаја за Републику Српску, а данас вођени разговори можда и најважнији у свим досадашњим разговорима са кинеским партнерима у вези са овим пројектом.

Он је истакао да је изградња термоелектране "Гацко два" дио утврђених активности у оквиру реализације Стратегије развоја енергетике која подразумијева изградњу нових енергетских објеката и од изузетног је значаја за Републику Српску.

"Овај објекат би био замјенски за постојећи објекат који је у раду од 1983. године. Такав објекат објективно има свој животни вијек и ми морамо размишљати да развијамо и даље енергетски сектор и капацитете Српске, посебно у дијелу Херцеговине гдје још имамо довољне количине резерви угља на бази којих би се могла изградити и користити нова термоелектрана", рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да ће се о свим осталим важним детаљаима разговарати у наредним фазама преговора.

"Јако је важно то што је кинеска страна потпуно отворена и спремна да подржи све активности Републике Српске, а и ми њихове које ће нас довести до потпуне реализације овог пројекта", навео је Ђокић.

Он је напоменуо да је у плану да термоелектрана "Гацко" временом престане са радом, а да производњу електричне енергије преузме термоелектрана "Гацко два", али да у овом тренутку не може да каже када ће се то догодити.

"У сваком случају, то је у плану. Да није било свега што се десило у БиХ, ми би вјероватно до сада имали изграђене замјенске објекте и у Гацку у и у Угљевику", рекао је Ђокић новинарима након састанка, који је одржан у београдском хотелу "Краун плаза".

Извор: СРНА