latinica  ћирилица
18/07/2017 |  12:14 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

"Жељезара" Смедерево скоро удвостручила мјесечну добит

"Железара" Смедерево повећала је производњу за 50 одсто и скоро удвостручила мјесечну добит, рекла је премијер Србије Ана Брнабић након састанка са предсједником "ХБИС групе" Ју Јонгом.
Жељезара Смедерево - Фото: илустрација
Жељезара СмедеревоФото: илустрација

Брнабићева је на конференцији за новинаре навела да град Смедерево, захваљујући "Хестилу" /ХБИС група/ и "Железари", данас даје снажну подршку српској привреди и доприноси БДП-у са један до један и по одсто.

Она је додала да ће "Железара" у овој години направити профит од 20 милиона евра, те да је јуче потписан и споразум о сарадњи који треба да омогући да Влада разговара о успостаљању зоне слободне трговине у Смедереву, како би се привуку нови инвеститори из Кине.

"Оживјели смо `Жељезару` и имамо `Хестил` као једну од водећих свјетских компанија у индустрији челика. Ако успијемо и да успоставимо слободну зону трговине у наредних годину дана, онда ће Смедерево постати прави регионални центар", истакла је Брнабићева.

Она је додала да ће Смедерево постати важно не само за околне општине, већ и за цијели регион, пошто ће се ту отворити више хиљада радних мјеста.

Ју Јонг је рекао да "ХБИС група" има још 16 пројеката спремних за будућу слободну зону у Смедереву, те да је ријеч о пројектима за производњу робе која је компатибилна са српским тржиштем, као и да би нешто од онога што користи "Хестил" могло да буде лоцирано у тој зони.

Извор: СРНА