latinica  ћирилица
18/07/2017 |  11:19 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Љетна сезона - велика шанса сезонским радницима за зараду (ВИДЕО)

У љетном периоду сезонски послови су међу најтраженијима. Највише сезонске радне снаге на подручју Приједорске регије тражи се у области грађевинарства и пољопривреде.
Сезонски рад - Фото: РТРС
Сезонски радФото: РТРС

Љетна сезона, велика је шанса сезонским радницима за зараду. Због посла спремни су отићи у друге градове и иностранство, а о свему одлучује висина дневнице. Срећу да добије сезонски посао у родном граду имао је тридесетогодишњи Приједорчанин Дубравко Чулић, који је током љета ангажован као возач теретног камиона и по потреби управља грађевинским машинама. Највише му значе редовна примања.

- Имамо све могуће услове за обављање рада који вршимо и редовна мјесечна примања што су јако битна у данашње вријеме и све ово што нам је потребно за рад - истакао је сезонски радник Дубравко Чулић.

Када се повећа обим, посла, укаже се и потреба за додатном радном снагом. Ангажман сезонских радника у предузећима зависи од обима посла. 

- Кове године смо добили како видите овај посао на откривању ове јаловине и ту нам је било потребно да повучемо 30, 40 сезонских радника. Моментално смо повукли 31 радника и имамо још неких десетак радника које требамо повући у наредном периоду. Моји радници су добро плаћени, на вријеме обавезе измирене, плате подијељене, храна је на вријеме, ХТЗ опрема, заштита на раду сто посто се практикује - нагласио је власник грађевинског предузећа Горан Маријановић.

На приједорском Бироу истичу, међу сезонским најдефицитарнија је грађевинска струка. 

- То је углавном грађевина и нискоградња и високоградња и велика и велика и богата инфраструктура послова. То су увијек и у континуитету и трајно, тесари, зидари, армирачи, молери, фарбари, затим цертифицирани заваривачи - навео је руководилац Завода за запошљавање Републике Српске Филијала Приједор Здравко Сувајац.

Током љетног периода, берачи и угоститељи такође су међу најпопуларнијим сезонским пословима.