latinica  ћирилица
18/07/2017 |  10:42 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Високе температуре пријете да преполове очекивани принос меда (ВИДЕО)

Ова година била је изузетно тешка за пчеларе.
Смањен принос меда - Фото: РТРС
Смањен принос медаФото: РТРС

Након дуге и хладне зиме и прољетних мразева, сада високе температуре и суша пријете да преполове очекивани принос меда.

Будући да пчелиње паше овог љета завршавају нешто раније, искусни пчелари савјетују да већ сада треба урадити први преглед кошница, млада друштва прихранити и третирати против варое.

Високе температуре за посљедицу имају то да медоносне биљке престају да стварају нектар и пчеле немају шта да унесу у кошницу.

Шамачки пчелари са двије и три деценије искуства, жале се да је ова година једна од најлошијих.

- Ја од кад радим мислим да су ове године најмањи приноси, ако изузмемо само оне поплаве 2014. године. Не знам да ли ће шта да се деси у наредном периоду, међутим, примиче се август мјесец кад већ треба почети припрему друштава за зиму, каже пчелар из Шамца, Симо Мојсић.

С обзиром на то да је зимус због хладноће било и доста угибања пчелињих друштава, приликом припреме за презимљавање која почиње у августу, мора се водити рачуна о здравственој заштити пчела и обезбјеђењу квалитетне хране.

- У прољеће пустим да пчеле прво напуне себи, то је њихова прољетна, лагана храна за боље зимовање. Тај сваки полунаставак њима остаје за зиму. Ја не додајем шећер пчелама, објашњава процес Саво Јеринић, пчелар из Великог Луга.

Искусни пчелари препоручују да се већ сада ураде први прегледи кошница, млада друштва прихране и евентуално уради третман против варое.