latinica  ћирилица
18/07/2017 |  10:08 ⇒ 10:15 | Аутор: РТРС

Официр Фронтексa имаће дипломатски статус у Београду

Официр за везу Агенције ЕУ за европску и обалску стражу - Фронтекс, који ће бити стациониран у Београду, биће одговоран за цијели западни Балкан и имаће дипломатски статус, јер ће радити при Делегацији ЕУ, рекао је директор Фронтекса Фабрис Леђери.
Фронтекс (фото:.meltingpot.org) -
Фронтекс (фото:.meltingpot.org)

Он је навео да Фронтекс сарађује са надлежним органима у Србији кроз такозване радне аранжмане, међу којима је и анализа ризика у области илегалне миграције и безбједности.

Сарађујемо и у погледу борбе против илегалне трговине оружјем, сузбијања разних криминалних активности, крађе возила па чак и превенције тероризма, јер је и тај аспект дио нашег мандата када је ријеч о чувању граница, рекао је Леђери за београдски дневник "Политика".

Према његовим ријечима, Фронтекс организују обуке за припаднике полиције Србије како би унаприједио вјештине за послове међу којима и за повратак илегалних миграната.

"Пошто је ријеч о илегалним мигрантима из Авганистана и Пакистана који бораве у Србији, а који немају право да уђу у ЕУ, ми организујемо обуку за припаднике српске полиције како би били оспособљени да прате мигранте у процедури њиховог повратка у земље одакле су дошли", рекао је Леђери.

Он је навео да је у ЕУ од 2015. године ушло 1,1 до 1,2 милиона илегалних миграната, од којих је већина преко Грчке и Бугарске завршила у Њемачкој, а тај број смањен је 2016. године на око 380.000.

Леђери је рекао да је 170.000 људи враћено у земље које нису чланице ЕУ и указао да је Фронтекс од прошле године повећао три пута број летова за враћање економских миграната, између осталог и у Пакистан и Авганистан са којима ЕУ има потписан уговор о репатријацији.

Он је истакао да је број миграната који користе источну мигрантску руту ка ЕУ од Турске преко Бугарске или Грчке опао за 95 одсто од када је склопљен споразум између Турске и ЕУ.

Према његовим ријечима, сада је главни изазов за ЕУ централна медитеранска рута којом мигранти иду од Либије до Италије, а ове године забиљежено је 85.000 миграната који користе ту руту.

На питање да ли је тачно да је тражио да особље Фронтекса добије дипломатски статус у Србији, Леђери је рекао да ће постојати официр за везу који ће да ради у Делегацији ЕУ у Београду.

"С обзиром на то да је Делегација ЕУ дипломатска мисија, онда ће самим тим и тај официр за везу имати дипломатски статус", рекао је Леђери.

Како је навео, исти принцип примијењен је у Турској, а биће примијењен и у Нигеру гдје Фронтекс такође има официра за везу који "сједи у Делегацији ЕУ, јер је ова мисија својеврсна амбасада".

Извор: Срна