latinica  ћирилица
18/07/2017 |  09:38 | Аутор: РТРС

Измјене Изборног закона можда већ сутра на сједници Дома народа

Предсједавајући Дома народа парламента БиХ Бариша Чолак изјавио је да ће на дневни ред сутрашње сједнице овог дома бити уврштене измјене Изборног закона, уколико стигне одлука Уставног суда БиХ да није повријеђен витални интерес бошњачког народа у вези са овим законом.
Бариша Чолак - Фото: РТРС
Бариша ЧолакФото: РТРС

"Ако одлука дође до почетка сједнице, ми ћемо га ставити у процедуру. Ако не, онда сам увјерен да ћемо обавјештење добити до наредне сједнице и тада ће те измјене бити на дневном реду", рекао је Чолак.

Он је истакао да очекује да ће приједлог измјена Изборног закона БиХ поново добити подршку већине у Дому народа, те да не разумије приговоре бошњачких странака, који су политикантски и без аргумената.

"Волио бих коначно видјети тај приједлог. Све друго нема смисла, као ни стални приговори, а истовремено ништа не предлажу", рекао је Чолак за "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Он је оцијенио да бошњачке странке сада тактизирају, односно да тврде да ће се тај наводни приједлог појавити након што се оконча процедура око ХНС-овог приједлога.

"Међутим, ја искрено сумњам да ће се било шта предложити. Ако имају намјеру нешто предложити, најмање је што сви очекују да се то објави", додао је Чолак.

Уставни суд БиХ разматрао је 6. јула апелацију Бошњака у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ о угрожености виталног националног интереса Бошњака ХДЗ-овим приједлогом Изборног закона и установио да витални национални интерес није повријеђен и да је све урађену у складу са процедурама.

Извор: Срна