latinica  ћирилица
18/07/2017 |  08:46 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Хрватска: Канадери гасе пожар у Строжанцу и Подстрани

Више од 4.500 хектара опустошено је у великом пожару у околини Сплита, који од јутрос поново гасе канадери.

Цијелу ноћ ватрогасци и мјештани борили су се са ватреном стихијом у мјестима Строжанац и Подстрана, гдје су изгорјеле бројне куће, привредни објекти и аутомобили, а дио становништва је самовољно напустио домове, јавља портал "Индекс".

Вјетар од јутрос дува смањеним интензитетом, али је у Подстрани и даље видљив отворени пламен, само стотињак метара од кућа.

Канадери ће током јутра бранити линију и куће на овом подручју, док ће пожаришта на предјелу од Жрновнице до Тугара обезбјеђивати ватрогасци, којима након више од 27 сати борбе са пожаром вјетар олакшава посао и ватру носи према брду.

Командант Јавне ватрогасне јединице Сплит Иван Ковачевић каже да пожар у Строжанцу више не пријети кућама, али да се и даље шири брдом Перун.

"Не може се све санирати, али није ништа алармантно. У Тугарима и даље гори, али нису угрожени објекти и људи. Тренутно је најкритичнија јужна страна брда Перун и у Строжанцу", рекао је Ковачевић.

На пожариштима у Срињинама, Жрновници, Подстрани, Строжанцу и Сплиту од јутрос се налазе 384 ватрогасца и 102 возила, кажу у Жупанијском ватрогасно-оперативном центру Сплит.

У Строжанац су стигла и четири камиона са војницима који ће помагати ватрогасцима у гашењу мањих пожаришта.

Осим бројних ватрогасаца, сезонаца, војника и грађана помахниталу ватру у Сплиту и околини од синоћ гасе и припадници навијачке групе "Торцида", којима би данас требало да се придруже навијачи из Загреба, Ријеке и Осијека.

Ауто-пут Загреб-Сплит-Плоче у потпуности је отворен за сва возила, а брза цеста Солин-Клис због пожара је отворена само у смјеру од Дугопоља према Сплиту, саопштено је из Хрватског аутоклуба.

На Јадранској магистрали између Ловринца и Строжанца вози се једним траком, наизмјенично, због пожара.

Небо над Сплитом и даље је сиво, а у ваздуху лети пепео и људи тешко дишу.

У Сплит би пријеподне требало да стигне хрватски премијер Андреј Пленковић, који ће са министром одбране Дамиром Крстичевићем и министром унутрашњих послова Давором Божиновићем одржати радни састанак.

Свој долазак у Сплит најавила је и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, која је рекла да ће скратити посјету Салзбургу због пожара који харају Далмацијом.

Ватра је синоћ ушла у Сплит и запријетила насељима Кила и Мејаши, али је стављена под контролу.

У пожару који већ други дан букти на сплитском подручју лакше је повријеђено 80 особа, углавном ватрогасаца, рекао је директор жупанијске Хитне медицинске помоћи Лео Луетић.

Он каже да је Хитна помоћ у протекла 24 часа пружила помоћ за 80 особа, од којих су већина ватрогасци са терена, истичући да је права срећа да нико од њих није теже повријеђен.

"Повријеђени су већином ватрогасци, а има нешто мало и цивила. Углавном је ријеч о реакцијском коњуктивитису, прекомјерном удисању дима и лакшим опекотинама руку и ногу", рекао је Луетић.

У Жупанијском ватрогасно-оперативном центру Сплит кажу да ће број изгорјелих кућа бити велики, али вјерују да неће бити смртно страдалих особа.

У Прихватном центру Спаладијум арене у Сплиту, организованом за збрињавање у случају евакуације, ноћас је склониште затражило 11 особа, од чега осам странаца.

Извор: СРНА