latinica  ћирилица
18/07/2017 |  07:55 ⇒ 08:28 | Аутор: РТРС

Земљотрес снаге 7,8 степени код камчатке, нема штете у насељима

Земљотрес снаге 7,8 степени Рихтерове скале погодио је данас област у близини руског полуострва Камчатке, због чега је објављено упозорење на цунами, али је опасност прошла, саопштили су Амерички геолошки институт и Пацифички центар за упозоравање на цунами.

Земљотрес се догодио у 11.34 часова по локалном времену на око 200 километара од града Николскоје, на Беринговом острву. Епицентар је био западно од Атуа, најзападнијег и највећег острва у овој области.

Потрес је био веома плитак, само 10 километара испод морског дна, што је појачало његов ефекат, али је био удаљен од копна и за сада нема извјештаја о жртвама или штети.

Одјељење руског Министарства за ванредне ситуације на Камчатки упозорило је да би таласи висине до пола метра могли да стигну до Николскоја.

Амерички Пацифички центар за упозоравање на цунами објавио је да су "опасни таласи могући на обали до 300 километара од епицентра земљотреса".

Касније је објављено да сви подаци указују на то да је опасност прошла. Потрес ове магнитуде обично изазива велико разарање на копну.

Послије главног потреса услиједили су бројни накнадни удари, укључујући неколико земљотреса снаге изнад пет степени.

Велики земољтрес који се догодио данас у Беринговом мору није нанио штету у насељима у руском региону Камчатке, саопштено је из руског Министарства за ванредне ситауције.

"Тимови за хитне интервенције окончали су преглед зграда и конструкција у насељима у региону Камчатке, гдје се осјетио земљотрес 18. јула ", наводи се у саопштењу.

У тексту се напомиње да "нема извјештаја о жртвама или уништавању", пренио је ТАСС.

Извор: СРНА