latinica  ћирилица
17/07/2017 |  21:32 ⇒ 22:54 | Аутор: РТРС

Главина: Пожари у Сплиту под контролом

Главни ватрогасни командант Сплитско-далматинске жупаније Дражен Главина изјавио је вечерас да је Сплит сигуран и да су сви пожари стављени под контролу. Он каже да ватрогасци остају у приправности да се ватра не би распламсала, јавили су хрватски медији.

Више од 400 ватрогасаца, којима су помагали припадници Хрватске војске, учествовало је у гашењу великог пожара на сплитском подручју, а ватрена стихија стигла је пред сам град. Из полиције наводе да је затворена брза цеста Солин-Клис и дио Јадранске магистрале, односно излаз из Сплита према насељу Подстрана.

Осим тога, затворен је и сплитски Сити центар, те околне улице, а ватра је дошла на око 50 метара од бензинске пумпе "Лукоил" крај Солина, пред улазом у Сплит, преносе хрватски медији. Портал "Индекс" јавља да је пожар дошао до густо насељеног сплитског насеља Камен. Сплитски квартови Брда и Равне Њиве остали су без струје, као и Солин, Нинчевићи и Рупотина, а грађани јављају да горе далеководи и да се могу видјети бљескови и чути експлозије.

Небо од сплитског насеља Жрновница до Омиша било је прекривено је димом, а по Сплиту је падао пепео попут пахуљица. Канадери који су поподне учествовали у гашењу пожара на сплитском подручју због јаког вјетра увече су престали да лете.

На прилазним путевима Сплиту велика је гужва, јер становници угрожених мјеста аутомобилима бјеже из кућа са најпотребнијим стварима. Претходно су ватрогасци одбранили од пожара ракетну базу у Жрновници у источном дијелу Сплита, која се налазила у ватреном окружењу, и то у тренутку када је у њој био хрватски министар одбране Дамир Крстичевић.

Плануло је сплитско градско гробље Ловринац, а на крају је ватра ухватила и сплитско сметлиште Кареповац тако да граду сад осим ватре пријети и еколошка катастрофа.

Сплитски градоначелник Андро Крстуловић Опара потврдио је како је од министра обране Дамира Крстичевића затражио помоћ Хрватске војске у сплитском насељу Камену како би зауставио продор ватрене стихије из смјера одлагалишта отпада Кареповца према том насељу.

"Одлагалиште Кареповац већ гори те је на путу према насељу Камену 50 војника који ће помоћи да се заустави ширење пожара из смјера Кареповца према насељу Камену", рекао је вечерас Крстуловић Опара. По његовим ријечима, тренутно је најкритичније код мјесног гробља, у близини Камена, гдје пријети ватрена стихија.

У међувремену, саобраћај је на већини околних путева затворен. У другом највећем хрватском граду све смрди на паљевину, од дима се једва дише. Кафићи се затварају, а људи се позивају да се склоне с улица. Како се сазнаје, Солин и Каштела су без струје. Струје нема у већини насеља која је пожар захватио. Код Сити Центра, којем се ватра опасно приближила, не раде семафори.

Људи се спонтано окупљају на улицама и крећу помагати ватрогасцима и војсци. У граду страхују од нестанка струје. Из сплитског КБЦ-а позивају грађане да очисте паркинге око болнице.

Одбрањена је и база специјалне полиције у Мравинцима из које је евакуисано наоружање и муниција.

Извор: СРНА/Индекс.хр