latinica  ћирилица
17/07/2017 |  16:50 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

На подручју Приједора завршена жетва житарица (ВИДЕО)

На подручју Приједора завршена је жетва житарица, међу којима је највише пшенице и тритикалеа.
Жетва пшенице - Фото: РТРС
Жетва пшеницеФото: РТРС

На подручју приједорских села, високе температуре нису оставиле пољедице на приносе пшенице и других житарица.

Пољопривредници су задовољни количином и квалитетом приноса. Међутим, због велике суше страхују од губитака, када је ријеч о земљишним површинама под кукурузом.

Приносима и квалитеом житарица задовољан је и Зоран Карајица, који има 85 музних грла и дневно мљекарама испоручи 750 литара млијека. На 12 хектара, пожњео је тритикале и зоб. Страхује да ће због суше подбацити род кукуруза, којег је засијао на 34 хектара. 

"Имао сам тритикале и озиму зоб што се тиче тих стрних жита. Добар је принос био, само што се тиче кукуруза, ако не буде кише ово до сада, још увијек може мало поднијети, али за пар дана ако не буде падавина, очекујем већу штету", рекао је Карајица.

На подручју Приједора, планом прољећне сјетве бројне културе засијане су на површини од шест и по хиљада хектара. Од тога, хиљаду и по је под озимим житарицама. Приноси управо завршене жетве су у границама очекиваног.

"Сами пољопривредни произвођачи који су у току прошле недјеље завршили са жетвом су задовољни како приносом, тако и квалитетом жита. Наравно, цијене су као и сваке године око 30 фенинга, од 28 до 32 фенинга и зависе од откуљпивача. Ове велике врућине нису оставиле неки лош траг на принос житарица из простог разлога што је дошло вријеме зрења, тако да зрно може бити ваздушније и суво", истакла је Татјана Марић, шеф Одсјека за унапређење пољопривреде Града Приједора.

Пољопривредна служба приједорске Градске управе сумира резултате квалитета будућих приноса кукуруза.

Пољопривредници истичу да посљедњих 70 година не памте овакву сушу и тврде да се кукуруз не развија онако како је очекивано у ово доба године.