latinica  ћирилица
17/07/2017 |  14:03 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

Храм Светог Прокопија у Високом обиљежава 160 година постојања

Храм Светог великомученика Прокопија у Високом прославиће у петак, 21. јула, храмовну славу и 160 година постојања.
Црква светог великомученика Прокопија у Високом - Фото: Wikipedia
Црква светог великомученика Прокопија у ВисокомФото: Wikipedia

Парох височки јереј Миљан Рађеновић изјавио је Срни да је програмом прославе предвиђено да у 9.30 часова у храму Свету архијерејску литургију служи Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, уз саслужење свештенства Митрополије дабробосанске.

Том приликом очекује се да владика Григорије, који је и администратор Митрополије дабробосанске, одржи и пригодну бесједу о храму и празнику, а вјерницима би требало да се обрате и неки од позваних званичника.

Рађеновић је навео да се очекује присуство представника власти Републике Српске, Федерације БиХ и БиХ.

Протојереј Ранко Билинац говориће о храму и монографији која ће бити издата поводом великог јубилеја - 160 година постојања Цркве Светог великомученика Прокопија у Високом.

Рађеновић је рекао да ће у 16.00 часова у Високом бити приређена изложба икона и црквеног мобилијара из архива Црквене општине Високо.

Он је навео да ће кум храмовне славе ове године бити Владо Ковачевић са Кобиљаче.

Рађеновић је нагласио да је храм, који је изграђен 1857. године, у веома лошем стању.

Уз подсјећање да је дио храма обновљен 1998. године, односно да је урађена фасада, уз финансијску помоћ Грчке православне цркве, Рађеновић је нагласио да је потребна помоћ за обнову његове унутрашњости.

Ферман о градњи цркве, писана документација и сва црквена архива изгорјели су у пожару 1941. године.

У храму се налази једна од најпознатијих и највећих збирки икона на простору БиХ која је настала поклонима парохијана, али и доношењем икона из цркава у Сарајеву.

Збирка се састоји од стотињак икона, али се већи број односи на иконе рађене у техници каширања папира на дрво.

Најстарија икона урађена је у византијском иконографском маниру и потиче из 15. вијека.

Црква је проглашена националним спомеником БиХ одлуком Комисије за очување националних споменика БиХ 8. марта 2004. године.

Национални споменик састоји се од цркве, црквеног дворишта, оградног зида, улазне капије, парохијског дома и покретног насљеђа које чини 18 икона.

Рађеновић је рекао да је на подручју височке парохије остало још 30 православних домова који су насељени претежно старијим становништвом.

Од великог броја избјеглих Срба у посљедњем рату у БиХ и након њега, од којих је само у Брчком око 8.000, незнатан број се вратио.

Извор: СРНА