latinica  ћирилица
17/07/2017 |  13:22 | Аутор: РТРС

Може ли тест крви да открије рак панкреаса?

Нови тест крви могао би бити користан у откривању рака панкреаса у првим стадијумима развоја те болести, и понудити наду за дјелотворније лечење агресивне врсте тумора која се дијагностификује најчешће прекасно, показали су резултати студије објављени у часопису "Science Translational Medicine".
Панкреас - Фото: Screenshot
ПанкреасФото: Screenshot

Откриће медицинског биомаркера или биохемијског показатеља за ту болест могло би радикално променити перспективу за пацијенте", истакао је доктор Кен Зарет, директор Института Пен за регенеративну медицину.

"Показало се да је рано откривање тумора имало значајан утицај на смањење смртног исхода код пацијената који су боловали од разних типова рака, међу којима и карцинома дебелог цријева, дојки и грлића материце", рекао је Зарет.

"Нажалост, особама обољелим од рака панкреаса болест је често била прекасно дијагностификована да би биле подвргнуте оперативном захвату и учинковито лијечене", додао је.

Према актуелним подацима, четири од пет пацијената умире у року од 12 месеци након постављене дијагнозе, а стопа преживљавања обољелих унутар пет година од дијагнозе је само пет посто.

За проналазак крвних биомаркера који би указивали на рак панкреаса научници су користили технологију у склопу које су користили матичне ћелије и ћелије панкреаса оболелог од узнапредовалог рака.

Повезивање два биомаркера омогућило је "дијагностификовање тумора у врло раној фази које је пуно учинковитије од свих досад познатих метода", рекао је Зарет.

Нови крвни тест биће можда од животне важности особама које имају породичну анамнезу рака панкреаса, односно генетску предиспозицију за развој ове болести или за развој дијабетеса типа 2 након педесете године живота.

Извор: Б92, недељник.рс