latinica  ћирилица
17/07/2017 |  13:14 ⇒ 19:18 | Аутор: РТРС

Колико ће Српска од првог септембра имати основих школа? (ВИДЕО)

Док ђаци на распусту уживају без брига, њихови наставници нову школску годину дочекују у неизвјесности. Колико ће Република Српска од првог септембра имати основих школа, питање је за чијим одговором трагају готово сви просвјетари. Медији су, претходних дана, писали како 89 школа своја врата неће поново отворити. Ресорно министарство то демантује, а синдикалци поручују-затворите ли школе, борићемо се за свако радно мјесто.
Затварање школа - Фото: РТРС
Затварање школаФото: РТРС

Ученици се одмарају, а у школске клупе сваког септембра врати их се све мање. Ове године број уписаних првачића први пут се спустио испод 10.000.

Примјера ради, школске 2008/2009. године у основним школама било је више од 113.000 ученика, да би се њихов број до ове школске године смањио за више од 20.000. Због могућности затварања школа, синдикалци негодују.

"Помиње се неких пет милиона марака наводне уштеде на годишњем нивоу. Постављам врло једноставно питање, у шта ће Влада Републике Српске тих пет милиона уложити? Мјере популационе политике? Мислите ли да ће те паре повећати број дјеце у Српској? Неће!", рекао је Димитрије Ћеранић, члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

На популациони пад указују и демографи. Кажу да ово подручје напушта репродуктивно, интелектуално и радно способно становништво. Могућност затварања школа, кажу, само је наставак досадашње праксе.

"Ако се настави са примјеном административних критеријума који регулише број одјељења који је потребан за одређену школу. То није Богом дано, тај административни критеријум је прописом регулисан", истиче Александар Ћавић, демограф.

Из Министарства просвјете поручују-број школа које ће бити затворене далеко је мањи од 89.

Одлука Владе знаће се у четвртак, а ресорни министар каже да је ријеч о највише 35 школа, а да ће сви радници бити збринути.

"Важемо, премјеравамо као геометри неколико пута исто подручно одјељење и тражимо најбоље рјешење. Најлакше је ставити кључ у браву и четири радника послати на биро", наглашава Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Иако је ђака све мање, уписне квоте на учитељским студијама не јењавају. Ове године чак 160 мјеста. У прилог образовном апсурду иде и чињеница да како се смањује број ученика из године у годину расте број запослених наставника.