latinica  ћирилица
17/07/2017 |  12:11 | Аутор: РТРС

Закони у БиХ нису предвидили исламско банкарсто

Нови закони о банкама у БиХ нису предвидјели могућност пословања исламског банкарства у земљи и ова врста банкарства у БиХ послује у складу са законом о облигационим односима, изјавио је данас у Сарајеву декан Економског факултета у Сарајеву Кемал Козарић.
Кемал Козарић - Фото: СРНА
Кемал КозарићФото: СРНА

Прије почетка Међународне конференције о банкарству и финансијама, која је окупила највеће званичнике и стручњаке у овој области из Малезије и БиХ, Козарић је рекао да би нови закони о банкама требало да створе правни оквир, јер постоји велики број инвеститора који би да улажу у БиХ, али би да послују по принципима исламског банкарства.

"Да би привукли инвестоторе који се интересују за исламско банкарство, чије највеће сједиште у Европи је у Лондону, нови закон би требало да створи правни оквир да исламско банкарство може да егзистира у БиХ", рекао је Козарић новинарима, додавши да је Малезија лидер ове врсте банкарства, док у БиХ има сама једна банка која ради по тим принципима.

Он је истакао да исламско банкарство није предвиђено само за клијенте исламске вјероисповијести, те појаснио да је основна разлика између овог и конвенционалног банкарства у томе што конвенционално банкарство цијели ризик пребацује на клијента.

"У исламском банкарству банка и клијент дијеле ризик. Они иду заједно у пројекте и добит и евентуални губитак се дијели. Исламско банкарство је с те стране нешто осјетљивије према клијенту, а с друге стране конвенционално банкарство је оријентисано на профит", истакао је Козарић.

Он је додао да ни у исламском банкарству услуга није бесплатна, односно да и они имају неке друге накнаде.

Декан Економског факултета на малезијском Универзитету Утара Јуснидах Ибрахим рекла је да је ова дводневна конференција прилика за факултете да успоставе сарадњу и раде на заједничким пројектима, те додала да је најбитнија додатна едукација која ће бити омогућена студентима оба факултета.

На овом дводневном скупу, који је почео данас, говориће се и о највишим свјетским етичким стандардима у процесу рецензија и сугерисања значајних промјена у теорији и пракси када је ријеч о корпоративним и међународним финансијама, рачуноводству, управљању ризиком и осигурању, економији развоја и управљању банкама.

Организатори конференције, Универзитет у Сарајеву и Универзитет Утара Малезија, саопштили су да конференција представља платформу за академике и истраживаче уз могућност презентације резултата радова и истраживања.

Извор: Срна