latinica  ћирилица
15/07/2017 |  20:26 | Аутор: РТРС

Могерини: Јасна порука - врата ЕУ су отворена за Балкан

На самиту западног Балкана у Трсту послата је "јасна порука" да су врата ЕУ отворена за Балкан и да се наставља пут ка уједињеној Европи.
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe)

То је поручила висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини.

Она је на свом блогу навела да је током самита рађено и на неким практичним пројектима за регионалну сарадњу, унапређење транспорта и повећање размјене на Балкану.

Могерини је нагласила да је самит у Трсту био и прилика за "дуг разговор" са француским предсједником Емануелом Макроном о Балкану и Африци, као и о ситуацији у Заливу и европској одбани.

У тексту је навела да је протеклу недјељу провела на релацији између Брисела, Трста и Париза радећи на "пет важних питања" за безбједност и раст на континету: Балкан, Сахел, заједничка одбрана, односи ЕУ са Русијом и Средоземље.

Међу активностима на које се осврнула је и састанак са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим у Бриселу наводећи да постоје питања око којих је примјетно снажно неслагање, почевши од ситуације у Украјини, али је оцијенила да је дијалог између ЕУ и Русије кључан у суочавању са свим великим кризама данашњег свијета.

"Када је ријеч о Сирији, ми смо сагласни о потреби да се примирје на југоистоку земље претвори у национално примирје, ка политичком рјешењу кризе. Разговарали смо и о Сјеверној Кореји, Либији, Балкану, ситуацији у Израелу и Палестини, и потреби да се настави примјена и очува договор с Ираном", навела је Могерини.

Извор: Б92, Танјуг