latinica  ћирилица
15/07/2017 |  16:35 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Брчко: Одржан Први међународни пливачки маратон

У Брчком је данас одржан Први међународни пливачки маратон на релацији Вучиловац-Брчко дугој 10 километара, коју је први препливао Матија Рафај из Хрватске /20/ за један сат 35 минута и 35 секунди.
Брчко - Први међународни пливачки митинг - Фото: СРНА
Брчко - Први међународни пливачки митингФото: СРНА

"Имам пуно искуства у пливању, тако да ми ово није био неки велики проблем. Ријека Сава је била одлична и брза. Надам се да ће сљедеће године бити још више такмичара, јер је маратон стварно добро организован", рекао је Рафај.

Медаље за друго, треће и четвро мјесто освојили су учесници из Србије. До циља је други стигао Борислав Ферменовић /15/ за један сат 39 минута и 13 секунди, треће мјесто припало је Мини Мастиловић /26/, која је пливала један сат, 40 минута и 27 секунди, а четврто Јовани Јечански /14/ за остварено вријеме од један сат, 41 минут и 36 секунди.

Драшко Ђурић, предсједник пливачког клуба "Атос" који је у сарадњи са невладином организацијом "Икс центар" организовао овај догађај, рекао је да је задовољан како је протекао маратон и додао да је Брчко дистрикт као град послао важну поруку јер се данас могла видјети сарадња свих народа и народности, који сложни могу све.

Медаље побједницима уручио је градоначелник Брчког Синиша Милић, који је нагласио да је ријеч о веома значајној манифестацији, која је добра препорука за БиХ, а посебно за дистрикт.

"Драго ми је што је све прошло у најбољем реду и мислим да ће овај маратон, уколико постане традиција, значајно обогатити туристичку и спортску понуду дистрикта", рекао је Милић.

Војислав Мијић, директор Шабачког пливачког маратона и Гинисов рекордер, значајно је помогао у организацији маратона и био је његов промотер.

"Веома сам срећан што на овом маратону учествује шест земаља, што је протекао без проблема и што су га грађани дистрикта овако масовно испратили", истакао је Мијић.

Осим прва четири такмичара, која су остварила најбоље вријеме, учествовали су: Драган Мирков /43/ Србија, Александар Жегарац /40/ БиХ, Марко Рафај /43/ Хрватска, Ервин Бирман /39/ Мађарска, Насте Јонченски /68/ Македонија, Бошко Илијев /52/ Македонија, Момчило Копривица /30/ БиХ, Натан Кол /46/ САД, Александар Тутић /46/ БиХ, Дарио Гајић /46/ БиХ.

Поводом маратона, уприличен је разноврстан програм - трка пливача аматера, одбојка на пијеску, те дружење уз рибље специјалитете.

Побједници су уз медаље добили и новчане награде - за прво мјесто 600 евра, а за друго, треће и четврто мјесто 400, 200 евра и 100 евра.

Покровитељ маратона је Влада Брчко дистрикта.

Извор: СРНА