latinica  ћирилица
15/07/2017 |  16:25 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Тиха блокада Савјета министара БиХ? (ВИДЕО)

Сједница заједничке Комисије за људска права, на којој је требало да буде разматран Извјештај о раду Савјета министара БиХ за прошлу годину , јуче је одгођена због недостатка кворума.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Колегијум Представничког дома наредио је комисијама да поново размотре извјештај. За СНСД је ово доказ да Денис Звиздић и Савјет министара немају подршку. У СДС-у, који је дио власти у Сарајеву, вјерују да ће Извјештај бити усвојен.

Да ли је недостатак кворума на сједници Комисије, која је требало да разматра извјештај о раду Савјета министара доказ да Денис Звиздић и Савјет министара немају подршку? Предсједавајући комисије Борислав Бојић нада се да није, и да ће кворума бити на сједници 20. јула.

- Ја сам заказао сједницу Комисије у четвртак или петак, нисам сада сигуран, како немам календар код себе. Видјећемо да ли ће се чланови комисије појавити. Знам да су ме звали министри да ускладимо времена оджавања. Очекујем да ће сједнице ипак бити - додао је Бојић.

У СНСД-у увјерени да је на прошлој сједници Представничког дома било потпуно јасно да кабинет Дениса Звиздића и Савјет министара немају подршку. Став СНСД-а, каже Сташа Кошарац, такође је јасан и непромијењен - Савјет министара нема њихову подршку.

- С обзиром да је било потуно јасно да се у експозеу господина Звиздића жели намстнути једна потпуно нова димензија СМ, а то је да СМ прераста у Владу. Да се игноришу ставови Републике Српске, да се игноришу ставови ентитетских Влада, што је за СНСД било и тада и сада било потпуно неприхватљиво - истакао је Кошарац.

Делегат СНСД-а у Дому народа парламента Бих Небојша Радмановић истакао је да, на нивоу БиХ, само постоји група појединаца који не одговарају својим партијама и раде шта им се свиђа. То управо показује и расправа о извјештају о раду Савјета министара за прошлу годину коју не прихватају ни странке у власти, каже Радмановић. 

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић изјавио је да већ дуже не постоји класична већина у БиХ. Он је објаснио да Савјет министара нема потпуну и праву подршку и да она зависи од теме до теме или од случаја до случаја и сматра да до краја његовог мандата неће доћи до значајнијих промјена.