latinica  ћирилица
15/07/2017 |  16:20 | Аутор: РТРС

Хамилтон на пол до Шумахеровог рекорда!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон пети пут у каријери освојио је пол позицију пред Велику награду Британије, десету трку овогодишњег шампионата Формуле 1, и дошао на корак од рекорда Михаела Шумахера.
Луис Хамилтон - Фото: AP
Луис ХамилтонФото: AP

Британац је на стази "Силверстон" по кишним квалификацијама најбржи круг одвозао у времену од 1:26.600 минута и тако дошао до своје 67. пол позиције у каријери. Шумахер је током своје трофејне каријере уписао 68.

Хамилтону ће се на старту трке, у недјељу од 14 часова, у првом реду придружити Кими Раиконен у Ферарију, док ће трећи бити Себастијан Фетел.

Троструки свјетски шампион је у доминантном стилу уписао рекордну пол позицију на Великој награди Британије са Џимом Кларком. Британац се после самих квалификација нашао под истрагом због успоравања Романа Грожана, али је упркос томе Раиконена побиједио за пет и по десетинки. Фетел је био две десетинке даље, док је Хамилтонов тимски колега Валтери Ботас у Мерцедесу пратио најбољу тројицу.

Финац ће, међутим, стартовати са девете позиције, пошто је кажњен помјерањем за пет позиција због промјене мјењачке кутије. Тако ће Макс Ферстапен у болиду Ред Була бити четврти на старту, испред возача Реноа Ника Хулкенберга и Серхија Переса у Форс Индији. Осмо мјесто у квалификацијама заузео је други возач индијског тима Естебан Окон, испред Стофела Вандорнеа у Мекларену, који су такође напредовали за по једно мјесто. Грожан је био десети и са те позиције ће започети десету трку.

Извор: Спорт Клуб