X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/07/2017 |  14:28 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Сахрањени посмртни остаци борца Миленка Лазаревића

Посмртни остаци припадника Војске Републике Српске Миланка Лазаревића, кога су 1995. године убили припадници одреда Ел муџахедин у кампу муџахедина у Гостовићима код Завидовића, сахрањени су данас у Церовици код Станара.
Станари - сахрањен Миланко Лазаревић - Фото: СРНА
Станари - сахрањен Миланко ЛазаревићФото: СРНА

Лазаревић је као припадник Трећег батаљона Четврте озренске бригаде нестао у Возући у септембру 1995. године, а према расположивим подацима, његови посмртни остаци ексхумирани су у насељу Каменица, километар од некадашње линије разграничења.

Према сазнањима представника станарске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, посмртни остаци овог српског борца ексхумирани су 2006. године.

Предсједник Борачке организације општине Станари Миладинко Ковачевић рекао је да се са овог простора потражују посмртни остаци четири борца страдала на озренско-возућком ратишту.

Заробљене српске борце и цивиле, који су живи доведени у камп у Гостовићима, муџахедини су масакрирали, а 11 пронађених тијела било је обезглављено.

У офанзиви тзв. Армије РБиХ под називом "Ураган" на Возућу у септембру 1995. године убијено је 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, а за 130 још трага.

Спаљено је 30 српских села, а протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Масовно страдање догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године у нападу 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије РБиХ и одреда Ел муџахедин, уз подршку НАТО авијације.

Током троипогодишње опсаде Возуће погинуло је 1.008 бораца Војске Републике Српске и полиције, као и цивила.

Извор: СРНА