latinica  ћирилица
15/07/2017 |  10:05 | Аутор: РТРС

Њемачка: Не дамо фирме Кинезима

Кина је изразила забринутост након што је Њемачка постала прва земља Европске уније која је пооштрила прописе о аквизицијама.
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

Овај потез је услиједио послије низа преузимања која су спровела кинеска предузећа чиме су стекла приступ западним технологијама и експертизи.

Нови прописи ће омогућити њемачкој влади да блокира преузимање ако постоји ризик да нека кључна технологија пређе у "стране руке", преноси Ројтерс,

Та регулатива ће ускоро ступити на снагу без усвајања у парламенту, да би се заштитила кључна инфраструктура, укључујући електроенергетске мреже и болнице.

Потез Њемачке рефлектује притисак присутан широм Европе да се ограниче преузимања вриједне европске имовине од стране кинеских државних групација, додаје британска агенција.

"Забринути смо због потеза Њемачке и Европе", изјавио је портпарол кинеског министарства иностраних послова Генг Шуанг.

Кинеске трговинске и пословне везе са Њемачком и Европском унијом донијеле су стварне користи народима и компанијама са обје стране, и унапредиле економски раст, додао је он.

Кина се нада да ће Њемачка и ЕУ избећи протекционистичке тенденције и да неће послати "збуњујућу, негативну" поруку остатку свијета, нагласио је Генг.

Кинеска компанија Мидеа је прошле године купила њемачког произвођача робота Куку, што је изазвало забринутост да Кина стиче превелик приступ кључним технологијама, док сопствене компаније штити од страних преузимања.

Куповина групе Сингента, швајцарског произвођача пестицида и сјемена, коју је обавила кинеска државна компанија КемЧајна за 43 милијарде долара, што је до сада највећа кинеска аквизиција у иностранству, повећала је притисак у Европи за зауздавање страних преузимања у стратешки важним секторима, додаје Ројтерс.

Извор: Танјуг