latinica  ћирилица
15/07/2017 |  08:33 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Не јењавају пожари у околини Љубиња (ВИДЕО)

Ватрена стихија која је јуче захватила неколико села у општини Љубиње не јењава. Данас је најкритичније било у селу Мркаљи гдје је ватра удаљена око 500 метара од стамбених објеката.
Пожар у Љубињу - Фото: РТРС
Пожар у ЉубињуФото: РТРС

 Стање је тренутно под контролом, али и даље неизвјесно. Пожар се шири према селима Обзир и Ржани До и пријети да се спусти на магистрални пут Љубиње - Требиње. У рејону Банчића изгорјела је једна кућа.

Драшко Јањић из села Мркаљи ни ноћас неће спавати. Чува кућу и имање од ватрене стихије која букти од јуче.

- Нема спавања. Гледа се да се спаси што се може. Пријети, гори шума. Ово је немогуће зауставити, једино авиони и једини спас је киша - додаје Јањић.

И Зоран Јањић ће и ову ноћ бдјети над имовином. Ватра се данас приближила на петсто метара од његове куће.

- Можда успијемо да пресретнемо. И прије је било пожара. Нема панике. Гледаћемо да пресјечемо пут, ако успијемо - каже Зоран Јањић.

Стотињак људи је, већ два дана, у овом дијелу Љубиња распоређено у одбрани села Банчићи, Пустипуси, Мркаљи. Линија пожара дуга је тридесетак километара. Неприступачан терен уз вјетар који је данас дувао ситуацију додатно чине сложенијом.

- Тешко је гасити и контролисати. Бране куће, одбранити макар пут да не пређе. Помоћ је свака добро дошла - истиче Бранко Ћук из ватрогасне јединица Требиње.

- Изузетно широка линија. Иде од столачке општине и спаја са требињском. Изузетно тежак терен за гашење. Покушавамо да локализујемо на одређеним теренима, а  на одређеним избију нови - рекао је Ђорђе Ликић из Шумске управе Љубиље.
офф

Ватрогасна јединица Требиње и регионална канцеларија Цивилне заштите доставиле су данас ватрогасцима у Љубињу 25 напртњача за гашење пожара.

Иако су у селу Мркаљи ватрогасци, шумари и мјештани успјели пожар да ставе под контролу, ситуација је и даље неизвјесна и сви ће ноћ провести будни. Пожар се шири према селима Обзир и Ржани До и пријети да се спусти на магистрални пут Љубиње-Требиње