latinica  ћирилица
14/07/2017 |  17:37 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Трнинић о Транспортној заједници - Услови Српске нису непремостиви

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић сматра да нису непремостиви услови Српске када је ријеч о уговору о Транспортној заједници земаља Југоисточне Европе, те да је спорна сујета појединаца и Савјета министара БиХ који не уважава ставове Српске.
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

Трнинић је истакао да су одређене ствари спорне за Српску, као и за Федерацију БиХ /ФБиХ/.

"Спорни су услови које морају да испуне наши оператери и инфраструктура која је у лошем стању", рекао је Трнинић новинарима у Бањалуци, те додао да су по Уставу и Дејтонском споразуму ентитети власници инфраструктуре.

Он је подсјетио да се ради на реструктурисању "Жељезница Републике Српске" гдје је циљ и модернизација инфраструктуре и овог предузећа да би било конкурентно.

Истичући да је споразумом забрањена државна помоћ домаћим оператерима, Трнинић је напоменуо да Влада Српске тренутно даје грант у висини од 25 милиона КМ, који омогућава опстанак "Жељезница", те да је слична ситуација и у ФБиХ.

"Да ли то значи да ће отварењем за стране оператере бити угрожени наши", упитао је Трнинић.

Он је рекао да је Влада прихватила Нацрт уговора о оснивању Транспортне заједнице Југоисточне Европе под условом да Савјет министара БиХ усвоји закључак, којим ће бити утврђено да три надлежна министарства учествују у дефинисању ставова у име БиХ, који ће бити представљани у оквиру Секретаријата транспортне заједнице у Београду.

Трнинић је навео да је Српска дала примједбе Савјету министара БиХ, који није реаговао до прије два дана, пред самит у Трсту.

Он је поновио да се морају уважавати ставови Републике Српске.

Трнинић је рекао да ЕУ одобрава грант средства у висини од 20 одсто од висине инвестиције пројекта.

"Био је један пројекат из Српске, а то је прва фаза изградње Коридора `Пет це`, заправо веза од нашег ауто-пута `9. јануар` од Јоховца до будуће везе са Коридором `Пет це` у дужини од шест километара, а вриједност је 70 милиона евра", навео је Трнинић.

Он је додао да се тренутно врши експропријација земљишта и ради тендереска документација, те да се нада да ће до краја године бити расписан тендер за најповољнијег понуђача.

Извор: Срна