latinica  ћирилица
14/07/2017 |  16:30 | Аутор: РТРС

Ђокић: Робне резерве у тешкоћама због проблема у наплати ПДВ-а

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да је Јавно предузеће "Робне резерве Републике Српске" запало у тешкоће због различитог односа према важном питању наплате индиректних пореза у БиХ.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

"`Робне резерве Републике Српске` нису пропале на начин како неко хоће да каже, него су запале у тешкоће због различитог односа према важном питању наплате индиректних пореза", рекао је Ђокић новинарима у Угљевику.

Ђокић је рекао да су својевремено акти из Управе за индиректно опорезивање говорили да "Робне резерве" неће имати обавезу да плаћају порез на додатну вриједност, јер не прометују вјештачко ђубриво ни сјеменску робу.

"На крају је испало да ми то морамо платити и то је кључно због чега су `Робне резере` запале у тешкоће", рекао је Ђокић.

Он је најавио да ће се тражити друго рјешење путем доношења новог закона о интервентним набавкама.

"Ми свакако морамо имати могућност снабдијевања нашег простора робом која је неопходна за живот када дође до одређених поремећаја у снабдијевању", закључио је Ђокић.

Окружни привредни суд Бањалука донијеће у законском року од три дана одлуку о томе да ли ће над Јавним предузећем "Робне резерве Републике Српске" бити покренут стечајни поступак, одлучено је на рочишту одржаном у сриједу, 12. јула.

Предстечајни управник Доста Бараковић рекла је раније да је стечај неопходан, јер "Робне резерве Републике Српске" немају могућности да наставе даљи рад, те да им је жиро рачун блокиран више од 60 дана.

Она је навела да у прилог томе говори и чињеница да су обавезе овог предузећа за више од девет милиона КМ веће од вриједности његовог капитала, као и да је вриједност исказаних обавеза на дан 19. маја била 34,15 милиона КМ, а ријеч је о краткорочним обавезама које су већ стигле на наплату.

Извор: Срна