latinica  ћирилица
14/07/2017 |  15:49 ⇒ 15:56 | Аутор: РТРС

Разбијене четири криминалне групе ауто-мафије

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да су у акцији кодног назива "Волан" откривене, процесуиране и разбијене четири организоване криминалне групе које су украле више од 100 скупоцјених моторних возила, чија вриједност износи више милиона КМ.

Осумњичени су одговорни за највећи број крађа скупоцјених моторних возила на подручју Кантона Сарајево, те Тузланског, Херцеговачко-неретванског и Западнохерцеговачког кантона.

По налогу Тужилаштва БиХ, јуче је реализована акција кодног назива "Волан" усмјерена на откривање и процесуирање структура ауто-мафије на подручју Сарајева, Источног Сарајева, западне Херцеговине и БиХ, у којој је ухапшено шест осумњичених лица.

До сада је ова акција обухватила укупно 19 особа, од којих се девет одраније налази у притвору, а активности су усмјерене на идентификовање, откривање и процесуирање осумњичених за најозбиљније облике ауто-криминала на подручју БиХ.

Ово је, како се наводи, најопсежнија акција у борби против ауто-мафије у БиХ, у којој је учествовало више десетина полицијских оперативаца СИПА, тим Централне истражне канцеларије Граничне полиције БиХ, те службеници МУП Кантона Сарајево, а по налогу тужиоца Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво је навело да су прикупљени докази да су осумњичени, чланови организоване криминалне групе која је дјеловала у оба ентитета, након крађе возила тражили за њих откуп, а уколико он не би био реализован, возила кријумчарили у сусједне земље и продавали их са фалсифокованом документацијом или их сјекли и продавали у дијеловима широм БиХ.

Сумња се да су припадници организованих криминалних група које су дјеловале на подручју Сарајева, Источног Сарајева, Херцеговине, Мостара, Тузле и других мјеста, одговорни за велики број крађа скупоцјених моторних возила које су се десиле од 2011. до 2017. године.

Током истраге, документована је крађа више од 100 скупоцјених моторних возила, којима су полиција, безбједносне и правосудне институције успјели ући у траг, а чија вриједност износи више милиона КМ.

Тужилаштво је истакло да организовани ауто-криминал представља велику опасност и један од великих безбједносних проблема у БиХ, који угрожава безбједност грађана и њихове имовине, наводећи да ће ова акција у великој мјери спријечити експанзију ауто-криминала у наредном периоду.

У акцији "Волан" остварена је значајна сарадња између полицијских и безбједносних агенција које дјелују унутар БиХ, као и сарадња са партнерским институцијама Србије и Хрватске.

Извор: СРНА