latinica  ћирилица
14/07/2017 |  15:35 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

"Српска савјесно извршава преузете обавезе за спровођење директива ЕУ"

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је током посјете Руднику и термоелектрани "Угљевик" да Српска врло савјесно и одговорно извршава све преузете обавезе за спровођење директива ЕУ које се односе на енергетску област.
Угљевик - Ђокић - Фото: СРНА
Угљевик - ЂокићФото: СРНА

Ђокић је у пратњи чланова управе РиТЕ "Угљевик" обишао радилишта гдје је у току капитални ремонт, први од 2010. године, који траје 90 дана.

Он је истакао да ће у оквиру капиталног ремонта бити извршена и уградња електриофилетера, што је инвестиција вриједна 20 милиона марака, као и радови на одсумпоравању, пројекат вриједан 80 милиона евра који се изводи са јапанском компанијом, а Влада Јапана дала је и кредит за реализацију овог процеса.

"Тиме ће Република Српска извршити своју обавезу у оквиру програма `Нерпа` и на тај начин показати још једном пуну одговорност за спровођење директива ЕУ које се односе на енергетску област", истакао је Ђокић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске нагласио је да Република Српска све преузете обавезе извршава врло савјесно и одговорно.

"Од примјене европских докумената, ми спроводимо само оно што је договорено, гдје смо чврсто преузели обавезе", додао је Ђокић.

Према његовим ријечима, РиТЕ "Угљевик" ће бити изван погона три мјесеца и то ће свакако утицати на финансијско стање и резултате ове године јер се дневни губитак процјењује између 400.000 и 500.000 марака.

"У објекту старом више од 30 година потребна су увијек нова и стална улагања и одржавање којем су посвећени радници РиТЕ и овај ремонт је редовно планиран ове године овдје, а идуће године ће у капиталном ремонту бити ТЕ `Гацко`", најавио је Ђокић.

Он је одбацио критике неких медија и поручио да је капитални ремонт био неопходан јер би у супротном ризиковали да дође до хаваријских искључења која би нанијела далеко већу штету систему.

"Управа РиТЕ веома је посвећена свим својим пословима и имају видљиве резултате, сви запослени свјесни су тешкоћа које ће у овој години пратити њихово пословање јер капитални ремонт узима много више времена, за више од 50 дана у односу на редован ремонт", истакао је Ђокић.

Он је изразио увјерење да ће менаџмент и Надзорни одбор предузећа наћи начин да смање трошкове колико год је то могуће, на чему је, како је навео, и сам инсистирао, а то је и став који је усвојен на Скупштини акционара у погледу планских активности за ову и наредне године.

Ђокић је рекао новинарима да се за вријеме капиталног ремонта углавном дешава да се електрична енерија мора набављати извана, а ове године је крајње неповољна и хидролошка ситуација на ријекама Дрина и Требишњица на којима је заснована производња струје у Српској.

"Ове године имамо далеко мању производњу у хидроелектранама `Вишеград` и `Требишњица`, што ће у збиру такође утицати на мање количине електричне енергије које ће производити Република Српска у овом периоду године и принуђени смо да, ради снабдијевања и одржавања сигурности у снабдијевању, набавимо нове количине струје", рекао је Ђокић.

Он је додао да се дио те набавке односи и на испоруку струје за Брчко дистрикт јер је Српска преузела обавезу његовог снабдијевања и у преосталом дијелу године.

Ђокић је истакао да ће дистрикт ту енергију плаћати по цијени по којој је Српска набавља и да Република Српска неће бити оштећена.

"Ја не вјерујем да ће обим штете /због капиталног ремонта РиТЕ `Угљевик`/ бити ни близу износа о којем се ових дана говори. Можда неко свјесно жели да продукује штете у `Електропривреди`, али оне не постоје и ми их барем не очекујемо", поручио је Ђокић.

Према његовим ријечима, прије два дана Српска је већ набавила струју по најнижој понуди која је била.

"Цијеним да `Електропривреда` ради савјесно и одговорно свој посао и то је уобичајена активност којој приступају све електропривреде, када имају вишкове продају вани, а када немају онда морају да набаве негдје гдје енергије има", рекао је Ђокић.

У управној згради РиТЕ "Угљевик" данас је одржана и Скупштина акционара на којој је министар Ђокић учествовао као представник државног капитала.

Према његовим ријечима, разматрани су планови пословања за ову годину и консолидовани планови до 2019. године, што није урађено раније због прецизног дефинисања планова за ову годину унутар "Електропривреде".

Извор: Срна