latinica  ћирилица
14/07/2017 |  14:18 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Скупштина Требиња усвојила Нацрт ребаланса буџета

Скупштина града Требиња усвојила је данас Нацрт ребаланса буџета у износу од 28.751.000, што је за око шест милиона КМ више у односу на усвојени буџет за 2017. годину.
Требиње - Скупштина града - Фото: СРНА
Требиње - Скупштина градаФото: СРНА

Образлажући Нацрт ребаланса буџета, начелник градског Одјељења за финансије Јелена Кулушић рекла је да је разлог за повећање буџетских средстава нови прилив, односно подизање кредита у износу од 6.340.000 КМ.

Она је истакла да је Нацрт ребаланса буџета првобитно био планиран у износу од 31.351.000 КМ, јер су била урачуната и средства из Фонда солидарности од 2.600.000 КМ.

"На овакав нацрт ребаланса Министарство финансија је дало сагласност и препоруку да се средстава из Фонда солидарности Требиње на приходовној и расходовној страни не планирају у оквиру рачуноводственог, већ фонда грантова", рекла је Кулушићева и додала да је извршена корекција.

Кулушићева је навела да су редовни приходи буџета без кредитног прилива мањи у односу на првобитни буџет за 1,58 одсто, при чему се одређено смањење биљежи и на пореским и непореским приходима.

Она је истакла да су најзначајније промјене на непореским приходима односе на накнаде за коришћење природних ресурса за електричну енергију, које су знатно смањење у нацрту буџета и планиране су у складу са планом обима производње за ову годину "Хидроелектрана на Требишњици" у износу од 2.055.000 КМ у односу на ранијих 2.714.000 КМ.

Кулушићева је подсјетила да ће од кредитних средстава бити издвојено 2.183.000 КМ у капиталне инвестиције, 1.628.000 КМ у расходе по основу судских рјешења, односно пресуде због којих је подигнут кредит, док ће 2.529.000 КМ бити издвојено за пренесени дуг из претходног периода.

"Најзначајније измјене су на капиталним издацима који су планирани у износу од 6.638.700 КМ, тако да су капиталне инвестиције повећане за 102 одсто", рекла је Кулушићева и додала да је са средствима из Фонда солидарности укупно повећање капиталних издатака 128 одсто.

Ова издвајања се односе на реконструкцију пословних простора, инвестицију ватрогасног дома, пројекат водоснабдијевања, наводњавање требињског поља, изградњу спортских терена, изградњу атлетске стазе, поплочавање пјешачких зона и Старог града.

Из опозиције кажу да се буџет не мјери по томе колико је кредита подигнуто, већ шта је урађено.

Одборник ПДП-а Зоран Анђушић истакао је да Нацрт ребаланса буџета није историјски, већ изборни, јер се све подређује изборима, замјерајући што су смањена издавања за културу, спорт, те социјална давања.

"Сви су грантови смањени, иако је буџет већи", рекао је Анђушић, наводећи да је грант за културне манифестације мањи за 4,77 одсто, за спортске за 25 одсто, за финансирање спорта 13 одсто, суфинансирање Аграрног фонда за око 25 одсто, те Дома здравља за десет одсто.

Одборници владајуће већине тврде да ће кроз Фонд солидарности бити повећана издвајања за све ставке које су, само наизглед, смањене.

Одборник СНСД-а Здравко Бутулија рекао је да ће кроз Фонд солидарности, који није уврштен у Нацрт ребаланса буџета, бити финансирана поједина капитална улагања и социјална давања.

"Из Фонда солидарности финансираће се грант за мјесне заједнице у износу од 350.000 КМ, грант за народну кухињу - 60.000 КМ, Црвени крст - 82.200 КМ, Удружење пензионера 81.000 КМ, грант за удружења особа са инвалидитетом - 20.000 КМ, Болница 50.000 КМ, дознаке грађанима - помоћ новорођенчадима, дјеци са села, матерински додатак - 180.000 КМ, капитални пројекти 2,6 милиона КМ", рекао је Бутулија.

Одборник СНСД-а Благоје Шупић рекао је да су нацртом ребаланса буџета предвиђене инвестиције које су дупло веће у односу на претходне године, што је, како је додао, доказ да је овај ребаланс инвестициони.

Одборници ће у наставку сједнице расправљати о више одлука из области комуналне и кадровске проблематике, те урбанистичког планирања.

Извор: Срна