latinica  ћирилица
14/07/2017 |  13:42 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Коначни резултати конкурса за суфинансирање међународне размјене студената

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је коначне резултате конкурса за суфинансирање међународне размјене студената и академског особља, према којима ће бити омогућен одлазак за 22 редовна студента првог, другог и трећег циклуса студија са јавних високошколских установа из Српске ради студирања на високошколске установеа у иностранству.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС

Средства су такође одобрена за одлазак у иностранство девет запослених на јавним високошколским установа у Републици Српској и долазак једног запосленог са високошколске установе из иностранства у Републику Српску, потврђено је из министарства.

За међународну размјену студената и академског особља у академској 2017/18. години Министарство просвјете и културе обезбиједиће 55.000 марака.

Највећи број студената на коначној ранг-листи је са Медицинског, Архитектонско-грађевинског и Технолошког факултета Универзитета у Бањој Луци те Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а одлазе на размјену у Чешку, Пољску, Њемачку, Русију, Словенију, Израел, Румунију, Аустрију, Мађарску, Италију и Индију.

Наставно особље, чију ће размјену финансирати Министарство просвјете и културе, према коначној ранг-листи, предаје на Електротехничком, Природно-математичком, Архитектонско-грађевинском, Правном и Економском факултету Универзитета у Бањој Луци те Филозофском, Правном и Пољопривредном факултету Унивезитета у Источном Сарајеву, а одлазе на размјену у Србију, Хрватску, Словенију, Русију и Швајцарску.

Са Пољопривредног факултета из Новог Сада долази у размјену један професор на Пољопривредни факултет Универзитета у Бањој Луци.

Потписивање уговора са кандидатима којима су додијељена средства за суфинансирање међународне размјене студената и академског особља предвиђено је 21. и 24. јула од 9.00 до 16.00 часова у просторијама Министарства просвјете и културе у Бањој Луци, саопштено је из овог министарства.

Коначне ранг-листе доступне су на порталу Владе Републике Српске, на страници Министарства просвјете и културе.