latinica  ћирилица
14/07/2017 |  13:38 | Аутор: РТРС

Савчић: У неким општинама се умањују средства за рад борачких организација

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да се положај бораца у Српској није мијењао од завршетка рата, без обзира на то што су донесена законска рјешења која су им предвидјела одређена права, а у неким општинама се умањују средства и грантови намијењени за рад борачких организација.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

Савчић, који је у Рудом присуствовао састанку борачких организација регије стара Херцеговина, указао је да је најтежи положај незапослених демобилисаних бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, којих је скоро 20.000.

"То је један корпус Војске Републике Српске који тешко живи и најчешће има једно редовно годишње примање, а то је борачки додатак", напоменуо је Савчић.

Он је додао да су ови проблеми свакодневна брига, а могућности такве да их је тешко рјешавати.

Начелник општине Рудо Рато Рајак у разговору са Савчићем је навео да се ниједна локална заједница не може носити са проблемом незапослености, који је посебно изражен међу борачким категоријама, али да локалне заједнице својим активностима могу унаприједити живот тих људи.

Рајак је рекао да стратешки интерес Републике Српске мора бити заустављање исељавања младог, репродуктивног, радноспособног становништва којем су изложене све општине старе Херцеговине.

"Један од начина да се то заустави јесте отварање радних мјеста, у чему посебну пажњу морају имати породице погинулих бораца", напоменуо је Рајак.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да борци траже да Влада Српске нађе начин да у контакту са Владом Србије буде регулисан ратни стаж бораца Војске Републике Српске који су радили у Србији, а живе на нашим подручјима.

"Боримо се за то да добијемо посебан статус, да се борци уједине, да се не дијеле на многа удружења", рекао је Васић.

Данашњем састанку у Рудом присуствовали су представници борачких организација Фоча, Чајниче, Ново Горажде, Рудо, Вишеград и Калиновик.

Извор: Срна