latinica  ћирилица
14/07/2017 |  12:54 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Дачић-Бишоп: Србија има интерес за сарадњу са Аустралијом

Србија има интерес за развој сарадње са Аустралијом, посебно у области економије, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић након састанка са министром спољних послова Аустралије Џули Бишоп.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар спољних послова Аустралије Џули Бишоп на конференцији за новинаре у Београду - Фото: СРНА
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар спољних послова Аустралије Џули Бишоп на конференцији за новинаре у БеоградуФото: СРНА

Дачић је навео да је међусобна размјена веома мала и износи око 15 милиона долара.

"Она може и мора да буде много већа. Заинтересовани смо за јачање свеукупне економске сарадње, а посебно за аустралијске инвестиције у нашу привреду, нарочито у области рударства", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре.

Он је као позитивно истакао то што двадесетак српских компанија сарађује са аустралијским компанијама у ИТ сектору, који је у Србији у експанзији у посљедњих седам-осам година.

"Ми увек говоримо да су малине наш најзначајнији извозни производ, а извоз софтвера је два-три пута већи него извоз малина. Извоз софтвера пре десет година био је нула, што је данас 750 милиона евра", навео је Дачић.

Он је рекао да су и Србија и Аустралија заинтересоване за заједничке наступе на трећим тржиштима, те додао да је предложио Бишоповој да се у вези са тим размисли о томе да Аустралија организује заједнички састанак са цијелим регионом.

Дачић је оцијенио да је данашња посјета Бишопове Београду историјска јер представља прилику за нови почетак добрих односа Србије и Аустралије.

"Веома важан аспект наше сарадње јесте и бројна српска дијаспора у Аустралији. Ако гледамо бројке то је више од 60.000, међутим то су они који су изјаснили на попису. Волели бисмо да имамо континуитет наших односа и радује ме што смо Бишопова и ја успоставили механизам да имамо консултације два министарства", рекао је Дачић.

Бишопова је истакла значај аустралијског јачања веза са Србијом, јер Аустралија покушава да досегне до земаља са којима има заједнички циљ, а Србија је демократска земља, посвећена слободном тржишту и међународном праву.

"Имамо заједнички оквир и веома је важно да у ово време међународне несигурности и превирања земље деле заједничке погледе, заједно промовишу и залажу се за исте ставове", рекла је Бишопова.

Она је додала да је Аустралија охрабрена чињеницом да је нова српска Влада посвећена процесу прикључења ЕУ.

"Ми ЕУ видимо као глобалну силу и чувара стабилности и мира и видимо Србију као део ове глобалне силе", навела је Бишопова.

Она је навела да за економску сарадњу двије земље постоји велики потенцијал, те да је увјерена да ће у Србију доћи и друге аустралијске компаније које ће показати интерес за инвестирање.

Бишопова је рекла да је за Аустралију веома важан и заједнички петогодишњи археолошки пројекат код Сремске Митровице, ископавање, истраживање и очување римско-античке виле, који може имати глобални значај с циљем очувања културне баштине, а истовремено је и прилика за размјену знања и искустава.

Извор: СРНА