latinica  ћирилица
14/07/2017 |  12:02 | Аутор: РТРС

Захарова: Могуће смањење броја америчких дипломата у Москви

Русија је спремна да значајно умањи број особља у Амбасади САД у Москви као одговор на пљенидбу руске дипломатске имовине у Америци, изјавила је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Евгений Биятов)

Она је рекла да је претходна америчка администрација оставила много неријешених питања и проблема новом шефу државе.

"Уколико они не прекину ову праксу, биће тешко градити односе. То се нарочито односи на протјеривање 35 руских дипломата и незакониту пљенидбу руске имовине, иако је она заштићена дипломатским имунитетом", рекла је Захарова, а преноси ТАСС.

Она је додала да Вашингтон није вратио имовину и да одбија да изда визе особама које су одређене да замијене протјерано особље.

"Уколико не буде напретка, мораћемо да узвратимо мјерама. Једна од опција, осим протјеривања истог броја америчких дипломата, јесте да се изједначи број особља", напоменула је Захарова.

Крајем децембра 2016. године, администрација претходног америчког предсједника Барака Обаме увела је нову рунду санкција против појединих руских компанија, Федералне службе безбједности и Главне војне обавјештајне службе, као и против руских дипломата.

Извор: СРНА