latinica  ћирилица
14/07/2017 |  09:38 | Аутор: РТРС

Дачић: Постоји бојазан да ће се тема уласка у ЕУ све више одуговлачити

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Србија поставила питање времена уласка у ЕУ јер постоји бојазан да ће се та тема све више одуговлачити.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је навео да у ЕУ почињу преговори о буџету за наредних седам година, као и да је постављање питања уласка нових чланица у овом тренутку кључно, јер треба знати да ли ће Брисел у свом буџету предвидјети средства за то.

Он је изјавио за РТС да Србија не бјежи од одговорности и да ће урадити оно што је потребно за отварање поглавља у преговорима са ЕУ, али да грађани треба да знају каква је предвиђена динамика ЕУ за пријем нових чланица.

"Наравно, нико не може да каже сада тачно која ће то година бити, али ми имамо једну специфичност, што посебно отежава наш положај, а то је да је све што радимо на европским интеграцијама на неки начин условљено питањем Косова и Метохије, односно динамиком и развојем дијалога са Приштином у Бриселу. То није поштен приступ", напоменуо је Дачић.

Он је истакао да Србија у свом европском путу мора да штити националне интересе и потребан јој је "српски пут у ЕУ".

Одговарајући на питање да ли самит западног Балкана у Трсту види као замјену за евроинтеграције, Дачић је навео да се Србија не плаши регионализације.

"Неке друге земље које потичу из наше бивше земље се плаше да то није неко обнављање Југославије", каже Дачић.

Он је оцијенио да је потребно да земље региона отворено сарађују и износе ставове јер ће то допринијети јачању односа и бржем уласку у ЕУ.

Када је ријеч о самиту у Трсту у коме је Србија потписала велики број споразума, Дачић је истакао да је то доказ да Србија озбиљно ради на планирању пројеката на основу којих добија средства.

Извор: СРНА