latinica  ћирилица
14/07/2017 |  08:34 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Неколико жртава у пуцњави у Јерусалиму (ВИДЕО)

Три нападача отворила су ватру у близини Храмовне горе у Јерусалиму, ранивши тројицу полицајца од којих су двојица подлегли повредама. Нападачи су убијени.

Полиција је саопштила да је нападаче убило обезбјеђење, преноси Ројтерс.

Израелска полиција саопштила је да муслиманске молитве које се одржавају петком, неће бити одржане у џамији Ал Акса.

Израелска безбједносна служба Шин бет нападаче је идентификовала као Мухамеда Ахмеда Џабарина (29), Мухамеда Хамеда Абд ал-Латифа Џабарина (19) и Ахмеда Афдала Џабарина(19), додавши да ни један раније није имао безбједносне прекршаје.

Они су отворили ватру на полицајце у близини Лавље капије у јерусалимском старом граду и потом побјегли у правцу оближњих џамија. Полицајци су их гонили и убили, саопштила је полиција. Крај њихових тијела су нађене двије пушке, пиштољ и нож.

Послије тог инцидента затворене су капије узвишења на коме се налазе џамије и посјетиоцама је наређено да оду, а традиционалне молитве муслимана петком у подне су отказане.

Мјесто на коме се догодио напад је свето и за Јевреје и они га зову Брдо храма, јер су се тамо некада налазили древни јеврејски храмови. Оно је и раније било поприште сукоба два народа и тамо је почео други палестински устанак, интифада, који је трајао годинама, подсјећа агенција АП.

Након напада полиција је наредила посјетиоцима Брда храма да оду и затворила капије, отказавши молитве на мјесту на коме се петком моле десетине хиљада људи.

Израелски лист Харец наводи да је претходни пут свето мјесто гдје налазе џамије Купола на стени и Ал Акса, трећа по значају у исламу после Меке и Медине у Саудијској Арабији, било затворено за муслимане након што је пуцано на једног израелског посланика 2014. године.

Молитве су заправо отказане само три пута откако је Израел освојио источни Јерусалим у шестодневном рату 1967. године, рекао је муфтија Икрем Сабри, како преноси америчка агенција.

Отказивање молитви је неуобичајено и могло би да доведе до напетости у источном Јерусалиму.

У кабинету изралеског премијера Бењамина Нетанијахуа је речено да је он обавијештен о нападу на брифингу коме су присустовали министри одбране, јавне безбједности, начелник генералштаба, шеф безбједносне службе, шеф полиције и владин координатор за палестинске територије.

"Одлучено је да се затвори Брдо храма данас из безбједносних разлога. Претраге ће бити спроведене како би се осигурало да нема више оружја на Брду храма. Статус кво брда храма биће очуван", наведено је у саопштењу.

Израелски министар јавне безбедности Гилад Ердан оцијенио је да је напад тежак и озбиљан инцидент у коме су пређене црвене линије.

Портпарол Хамаса Сами Абу Зухри рекао је да је напад у Јерусалиму "природна реакција на израелски терор и скрнављење џамије Ал Аксе" као и доказ "о наставку отпора окупацији и да је палестински народ уједињен и да подржава отпор".

Полицијска портпаролка Луба Самри је изјавила да се оружани напад догодио крај Лавље капије једном од улаза у јерусалимски стари град. Џамије се налазе у близини и нападачи су побјегли у том правцу, али су их полицајци стигли и убили.

На аматерском видео снимку које су објавиле израелске ТВ станице види се на неколико секунди сукоб између израелских безбједносних снага и нападача. Полиција сада испитује како су нападачи стигли с оружјем до старог града.

Извор: Агенције