latinica  ћирилица
14/07/2017 |  08:11 | Аутор: РТРС

Преминуо Нобеловац Лију Сјаобо, свијет оптужује Кину

Добитник Нобелове награде, кинески дисидент Лију Сјаобо, преминуо је послије дуже болести, саопштиле су градске власти у Шангају.

Нобелов комитет оптужује кинеске власти да сносе одговорност за његову "преурањену смрт".

“Данас се придружујем онима у Кини и широм свијета који тугују због трагичног одласка добитника Нобелове награде за мир, који је умро служећи дугу затворску казну у Кини због мирног промовисања демократских реформи“, рекао је у саопштењу амерички државни секретар Рекс Тилерсон.

Њемачка влада у сриједу је позвала Пекинг да пусти нобеловца да оде из земље и казала да га је њемачка спремна да га прими.

Он је желио да оде у иностранство на лијечење, али му кинеска влада то није омогућила. Британски министар спољних послова Борис Џонсон такође је нагласио како је требало да буде омогућен одлазак на лијечење у иностранство.

Лију Сјаобо је боловао од тежег облика карцинома јетре. Локалне власти навеле су да нису успјели напори да му се спасе живот, те да је дошло до отказивања рада више органа, преноси Ројтерс.

Кинески дисидент и активиста за људска права Лију Сјаобо (54) осуђен је на 11-годишњу казну затвора због "противдржавних активности".

Кинеске власти су га пустиле на слободу да би могао да се лечи након што је установљено да болује од карцинома, изјавио је раније његов адвокат Мо Шаопинг за АФП, додајући да је Лију пуштен из затвора дан након што му је дијагностикована болест.

Бивши професор књижевности постао је познат као лидер штрајка током протеста на Тргу Тјенанмен 1989. године

Тада је осуђен на 20 мјесеци затвора, затим је током 1990. провео три године на "поновном образовању" и више мјесеци у кућном притвору.

Више пута је изјавио да су казном која му је изречена повријеђени устав, али и основна људска права.

Нобелову награду за мир добио је 2010. године због, како је навео Нобелов комитет, своје дуге и ненасилне борбе за основна људска права у Кини.

Одлука о додјели награде затекла га је у затвору. Пошто није могао да присуствује уручивању награде у Ослу, његова столица је остављена празна.

Нобелов комитет огласио се послије вести о смрти Лију Сјаобоа, оптуживши кинеске власти да сносе "тешку одговорност" за његову "преурањену" смрт због тога што су га лишили одговарајуће љекарске његе.

"Дубоко смо узнемирени зато што Лију Сјаобо није пребачен у установу гдје је могао да добије одговарајући медицински третман прије него што је болест ушла у терминалну фазу", саопштила је предсједница Комитета Берит Реис-Андерсен.

Реис-Андерсенова је навела да је Комитет уверен да ће Лију Сјаобо "остати симбол за све који се боре за слободу, демократију и бољи свијет".

Лију Сјаобо је представљао идеје које наилазе на одјек код милиона људи широм свијета, чак и у Кини, "идеје које не могу да буду затворене и које никад неће умријети", навела је предсједница Нобеловог комитета.

Извор: Б92