latinica  ћирилица
13/07/2017 |  20:05 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

Шта је остало од СДС-а? (ВИДЕО)

Српска демократска странка из дана у дан губи чланство. Само у Градишци ову политичку партију напустило је шест љекара и прешло у Уједињену Српску, а у Вишеграду су три члана узели чланске књижице СНС-а.
СДС - Фото: илустрација
СДСФото: илустрација

То су само овоседмична дешавања у највећој опозиционој странци, јер је искрцавање почело још у вријеме лидерства Младена Босића. 

Док Говедарица затвара очи и не жели да говори о својој одговорности, подјељеност све више нагриза СДС.

Једна странка, једна општина,једна слава - двије прославе. Дешавања из Градишке чини се најбоље осликавају односе у Српској демократској странци. Ни слава СДС-а, Петровдан, у овој општини није успјела да уједини посвађано чланство. Чланови незадовољни радом предсједника Вукоте Говедарице одлучили су да Петровдан обиљеже у селу Јурковица, док су они који га подржавају славили у градишком етно излетишту Јабланица.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица славио је у родној Херцеговини - Требињу. Није се пуно освртао на Градишку и Крајину, а ни осипање чланства много га не брине. Барем пред камерама, увјерен да добро води странку. Ни зрно самокритичности не постоји, бар ако је судити по ставовима које износи у јавности.

Незадовољно чланство, међу којима је и Ђорђо Крчмар,СДС-ов посланик у Представничком дому Парламента БиХ, има другачије мишљење. Сматрају да Говедарица води незрелу политику, којом дијели странку. Наводи и примјер. Подсјећа да из великог броја крајишких локалних заједница нема нико у Предсједништву странке.

За Говедарциу ово су произвољне оцијене појединаца.И даље понавља исту причу да у странци нема подјељености. Многи не мисле тако.

Како год их Говедарица називао, многи их је из СДС-овог јата, за кратко вријеме, одлетјело. Да ли примјер из Вишеграда, гдје је општински одбор напустило неколико чланова СДС-а, може то да потврди?

Вишеград није усамљен примјер.Ових дана настављене су турбуленције и у градишком СДС-у,па се чланских књижица ове странке одрекло шест љекара. А многи се сада сјећају када је у овој општини прије двије године искључен дугогодишњи члан Српске демократске странке доктор Славко Дуњић. Његов гријех био је- то што је у општинском парламенту критиковао рад СДС-ове извршне власти у Градишци. 

Крчмар, тврди да је Дуњић био у праву када је критиковао рад извршне власти у Градишци.То су показали и посљедњи локални избори на којима је СДС изгубио скупштинску већину и мјесто начелника.

Упозорење руководству СДС-а стиже и од оних који су почетком деведесетих стварали ову странку. Сматрају да је Српска демократска странка напустила основне принципе странке.

У овој причи жељели смо да чујемо и ставове Огњена Тадића који је у више наврата у отвореним писмима критиковао рад страначког руководства. За "Печат" није био расположен да говори. У међувремену, дао је интервју за једне новине у Републици Српској гдје је, између осталог, рекао да је у СДС-у поремећена способност да се сагледа реалност, да овакво руководство ову странку не може да доведе до укупне побједе и да се халуцинира да ће неко други странку довести на власт. Због ових и сличних мишљења великог броја чланства, питали смо Вукоту Говедарицу да ли ће поднијети оставку.

Ако је мислио на премијерку Жељку Цвијановић, остало је нејасно зашто је питање адресирао на њену адресу, јер Цвијановићева страначки дрес никад није мијењала. Да ли ће многи оваквим одговором добити могућност да сада изводе различите закључке. Говедарицу питамо да ли његов одговор има везе са изјавом предсједника СНСД-а Милорада Додика у октобру прошле године да му је драго што је Вукота Говедарица дошао на мјесто предсједника СДС-а, јер је њихов човјек и да ће вријеме показати да је то тако?