latinica  ћирилица
13/07/2017 |  19:17 ⇒ 14/07/2017 | 08:58 | Аутор: РТРС

Бројне критике на рад Савјета министара БиХ! (ВИДЕО)

И данас бројне критике на рад Савјета министара. Једино је за његовог предсједавјућег, овај сазив најбољих од свих претходних.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Застоји су савладани, резултати најбољи у односу на претходне сазиве – тако Денис Звиздић, оцјењује рад институције на чијем је челу, иако је извјештај о раду Савјета министара добио негативно мишљење више комисија, а расправа о њему одгођена за наредну сједницу Представничког дома.

- Презентација ће бити направљена на бази компаративне анализе рада овог и било ког другог Савјета министара, посебно у времену када су чланови Савјета министара били из опозиционих партија, које сада као нису задовољне радом овог Савјета - додао је Звиздић.

С друге стране, лидер СББ-а Фахрудин Радончић након данашњег састанка са Драганом Човићем каже да су највише енергије "потрошили" на питање владајуће коалиције на бх нивоу, која практично ради у техничком мандату. Радом Савјета министара није задовољан, а подржава га само због СББ-овог министра Исмира Јуска.

- Савјет министара нема предсједавајућег са коалиционим капацитетима, а камоли са капацитетима да нешто са опозицијом или људима из Републике Српске. Мислим да је највећа одговорност што Савјет има мање предложених закона него сам клуб СББ-а на господину Звиздићу - истакао је Радончић.

Тако не мисли Бакир Изетбеговић, који је на састанку са Човићем закључио да треба очувати какву-такву стабилност, а да је у фокусу састанка била ситуација у вези са колицијама које немају капацитет. Највише му, ипак, сметају односи Човића и Додика.

- Мислим да би се господин Човић више требао окренути онима с којима живи, дакле СДА и Бошњацима. Када је тај спрег био здрав и функционалан, ишли смо напријед. Спрег Бањалуке и ХДЗ-а не бих рекао да ишта може добро дати овој земљи - сматра Изетбеговић.

 Кривца за стање у БиХ, Драган Човић каже неће тражити. Каже да власт не функционише, а парламентарна већина не постоји.

- Код господина Изетбеговића остали смо да тражимо зајединчка рјешења, јер смо нагласили да имамо пуно проблема у функционисању двије странке. Са господином Радончићем супротно, односно слично као са Додиком јуче, и мислим да имамо усагашњност око већине ствари - додао је Човић.

Да ситуација у Савјету министара није баш како Звиздић представља, потврђују и извјештаји Центара цивилних иницијатива, који говоре да су од почетка године у процедуру упутили тек четири закона.