latinica  ћирилица
13/07/2017 |  17:38 ⇒ 19:22 | Аутор: РТРС

Србац: Жетва пшенице приводи се крају (ВИДЕО)

У Републици Српској жетву пшенице ратари приводе крају. Посљедњи откоси су и у општини Србац. Овогодишњи приноси мањи су од прошлогодишњих.
Жетва пшенице - Фото: СРНА
Жетва пшеницеФото: СРНА

Јесенас је на подручју Српца озимим усјевима засијано око 700 хектара. Просјечни приноси пшенице су око пет тона по хектару.

"Што се тиче пшенице, задовољан сам. Јуче је комбајнер био и покосио је, а принос је био 500 до 600 килограма, максимално 700 и не знам да ли има ико већи принос јер ми смо овдје ипак мали произвођачи", рекао је Мирослав Јолџић из србачког села Кукуље.

Радојица Видовић из истог села истакао је да приноси зависе од парцеле и од земљишта, пошто је била велика суша када је требало залити зрно, а приноси, како каже, су негдје 400, 500 до највише 700 килограма.

Жетва је завршена и на три макроогледа Ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у Бијељини, Душанову и Драксенићу код Козарске Дубице, у којима је било засијано 50 сорти пшенице.

"Завршили смо жетву и можемо рећи да су приноси, зависно од сорте, од пет до десет тона по хектару, а када је укупна производња у Републици Српској у питању, просјечни приноси су око или нешто изнад пет тона зависно од подручја и ове године нешто су бољи у Семберији него у Лијевче пољу и ми генерално можемо бити задовољни", подсјетио је Борис Пашалић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

У Републици Српској прошле јесени пшеницом је засијано 43.000 хектара. На основу досадашњих резултата очекује се производња од преко 200.000 тона.