latinica  ћирилица
13/07/2017 |  17:03 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Порошенко се нада већој улози Брисела у Донбасу

Предсједник Украјине Петро Порошенко изразио је наду да ће ЕУ ојачати своју улогу у проналажењу мирног рјешења за сукобе у Донбасу, пренијели су украјински медији.
Украјина и ЕУ (фото: mediacentrum.sk) -
Украјина и ЕУ (фото: mediacentrum.sk)


Он је на самиту ЕУ и Украјине у Кијеву нагласио улогу Њемачке и Француске у "нормандијском формату", будући да те двије земље представљају Брисел и изјавио да се нада да ће Унија имати већу улогу у поновном успостављању контроле Кијева над Кримом, преноси "Спутњик".

Кијев је ушао у оружане сукобе са народном војском у Донбасу, након што су Луганска и Доњецка Република одбиле да прихвате нову украјинску Владу, која је дошла на власт након преврата у Украјини.

Зараћене стране су наставиле сукобе, упркос споразуму о прекиду ватре који је потписан у Минску у фебруару 2015. године, а чији су посредници биле чланице такозване "Нормандијске четворке" - Русија, Француска, Њемачка и Украјина.

У Бриселу и Вашингтону су за избијање сукоба у источној Украјини окривили Русију и одбили да признају поновно придруживање Крима Русији након референдума у марту 2014. године.

ЕУ и САД су неколико пута уводиле санкције Русији због мијешања у унутрашњу политику Украјине, што је у Москви више пута негирано.

Извор: Срна